Преди по-малко от година никой в отбора на Макларън не

...
Преди по-малко от година никой в отбора на Макларън не
Коментари Харесай

Макларън отново е фактор във Формула 1

Преди по-малко от година никой в тима на Макларън не виждаше излаз от рецесията, която в последното десетилетие последователно скова славния английски отбор. Рекордите за най-лоши резултати в историята следваха един след различен и в такива тежки моменти идва време за взимане на смели решения и даже да се рискува. Основата бе положена в края на 2017 година с преустановяване контракта на Хонда като снабдител на мотори и започването от нулата с новите сътрудници Рено за началото на сезон 2018. Огромно предизвикателство пред инженерите и всички членове на екипа, които трябваше да приспособяват структурата и всички системи на болида си към френските задвижващи единици.

Днес уплашените погледи и напрежението в целия тим към този момент наподобяват в предишното и в очите на водачите и всички в екипа се чете убеденост във опциите на пистата и оптимистични упования за бъдещето. Във Формула 1 чудеса се случват рядко и нормално за цялостна смяна в представянето са нужни два или три поредни шампионата.

От началото на сезон 2019 тимът на Макларън още веднъж е фактор във Формула 1. До средата на шампионата в класирането при конструкторите британците се намират незабавно след трите водещи тима – Мерцедес, Ферари и Ред Бул. При това с огромна разлика пред Рено, които вложиха цялостния запас на френския авто производител, като това единствено по себе си е голям триумф и премия за неимоверните старания на всички в отбора.

Тук към момента не става въпрос за директна битка с Мерцедес, Ферари или Ред Бул за победи, само че още веднъж всички би трябвало да се преценяват с позицията на английския отбор по време на надпреварите, а освен да ги затварят с обиколки. Тежките сезони с моторите на Хонда, довели до отдръпването на Фернандо Алонсо от Формула 1, към този момент са в историята. Днес новите момчета Ландо Норис, който е огромната вяра на Англия за правоприемник на Люис Хамилтън, и по-опитният испанец Карлос Сайнц-младши към този момент регулярно заемат позиции в квалификациите и финишират в надпреварите незабавно след водачите на Мерцедес, Ферари и Ред Бул.

В домашната за тима Гран При на Англия през юли от Макларън затвърдиха положителното усещане с следващо мощно показване и още веднъж накараха английската аудитория да се гордее с тях. Карлос Сайнц надскочи опциите на болида с шестото си място, изравнявайки най-хубавите си класирания досега от конкуренциите в Монако и Франция. Норис се показа доста мощно в квалификацията и започва от осма позиция, само че за негово страдание тъкмо в домашната си Гран При не съумя да завоюва точки за тима, откакто остана на малко повече от секунда зад десетия в класирането.

За да бъде още веднъж фактор във Формула 1, за Макларън не бе задоволително само да смени доставчика си на мотори. От този сезон те имат нов световен сътрудник в лицето на Бритиш Американ Табако. Двете компании обменят софтуерен опит, в това число в развиването на батериите, актуалните материали и дизайна, беше посочено при съобщаване на партньорството им през февруари. Тогава БАТ разгласи и платформата “A better tomorrow” (по-добро утре), с която да подтиква по-доброто показване на своите артикули с евентуално понижен риск, измежду които е и известното у нас устройство glo. Всичко това се оказва като предсказване - че след годините компликации, идва едно по-хубаво бъдеще за тима.

Задачата да промени протичащото се на пистата бе непосредствено предоставена на нов човек – Андреас Сейдл. Бившият началник на тима на Porsche в Льо Ман сериите и BMW Motorsport от годините на германците във Формула 1 стъпи в служба преди два месеца и смяната в ръководството на отбора към този момент се усеща.

За всички е ясно, че с цел да успееш във Формула 1, би трябвало да си поставяш най-високите вероятни цели. За именит тим като Макларън това значи завоюването на първата победа от 2012 година насам и нищо по-малко. До края на 2019 година, макар голям напредък, постигането наподобява повече като знамение, в сравнение с като действителност. Преследването обаче ще помогне за връщането към забравения в Макларън нрав на спечелили, което е доста по-важното в тази ситуация. Без шампионско мислене, което е вградено в ДНК-то на Макларън, във всеки спорт ще си останеш единствено един от останалите и няма да участваш директно в писането на историята.

Ако развиването на болида за 2020 година сполучливо продължи възходящата линия, по която пое отборът от началото на тази година, то няма да е толкоз огромна изненада да забележим именития тим на Брус Макларън още веднъж да победи. Тогава към този момент британците ще могат още веднъж да мечтаят за връщането на международната купа в Уокинг - нещо, което не се е случвало от 10 години насам. От това няма да завоюва просто един тим, а ще завоюва Формула 1. Снимки: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР