Преди около 4,5 милиарда години нашата планета се сблъска с

...
Преди около 4,5 милиарда години нашата планета се сблъска с
Коментари Харесай

Какво ще се случи със Земята, ако се завърти на една страна

Преди към 4,5 милиарда години нашата планета се сблъска с Тея, протопланета с размерите на Марс. Този конфликт беше толкоз мощен, че Земята съвсем се трансформира в облак от изпарена канара. Ударът също наклони оста на Земята на 70 градуса от оста на нейната орбита. За благополучие за нас, които излязохме от голямата злополука, този рисков надолнище понижа с времето и се откри на настоящето си равнище от 23,5 градуса, пише What If .

Но какво щеше да стане, в случай че конфликтът с Тея беше преобърнал Земята на 90 градуса? Как тази Земя би била друга от нашата? И каква е работата с този надолнище?

Поради този надолнище имаме сезони. Когато Северният полюс сочи към Слънцето, тогава в Северното полукълбо настава лятото, а в Южното - зимата. Когато след 6 месеца южният полюс се обърне към Слънцето, се следи противоположната обстановка.

Ако нашата планета се върти встрани, Северният полюс ще бъде извърнат непосредствено към Слънцето, до момента в който Южният полюс, в противен случай, ще бъде изцяло потънал в мрачевина. Шест месеца по-късно всичко ще се промени. И тогава щяхме да имаме шест месеца зима и шест месеца лято. 

Не звучи толкоз зле, само че в действителност е. Всъщност, когато едно от полукълбата е обърнато непосредствено към Слънцето, то ще получава слънчева светлина 24/7 в продължение на 6 поредни месеца. САЩ, Швеция, Япония и всички други страни от Северното полукълбо ще бъдат изложени на непрекъсната слънчева светлина в продължение на половин година. Ще би трябвало да свикнете да спите, когато слънцето изгрее и да се запасите със слънцезащитни артикули.

През юли в северното полукълбо ще има знойни температури от 80 до 100 ° C. Пламтящият климат ще бъде нечовечен на полюсите, изключително на север. Повишаването на температурите на океана ще провокира по-силни и по-чести урагани. И защото времето в този момент ще бъде навсякъде, цялата планета ще стартира да страда от тежки суши през летните месеци.

Какво ще кажете за живота през " зимния " интервал? Вместо благонадежден SPF, ще би трябвало да пускате фенерчета, лампи и свещи, тъй като тези 6 месеца ще бъдат потънали в мрак. Половината от годината ще бъде дълга, дълга нощ. И в допълнение към фенерчетата, ще би трябвало да си купите най-топлото зимно яке. Многомесечната нощ на полукълбото ще е мразовита. Времето ще стане студено като на Северния полюс през зимата, с вихри от студени ветрове.

Добрата вест е, че Земята няма да се трансформира в ледена топка. Дори в най-студените месеци тя няма да бъде напълно покрита с лед. Това е по този начин, тъй като полюсите няма да зимуват задоволително дълго, с цел да замръзнат изцяло. Вместо това ще видите сезонен сняг, разпрострян се от Северна Африка до Близкия изток. Само две места могат да задържат този сняг през цялата година. Андите в западната част на Южна Америка и рисковите планини на източна Африка.
 Земя, космос, фотография
И по този начин, какъв би бил животът на Земята с подобен надолнище? Е, първо, доста от нашите крайбрежни градове в този момент ще бъдат под вода. И всичко това, тъй като на тази въртяща се Земя целият лед, покриващ Антарктика, Гренландия и планинските ледници, ще се стопи. Това ще докара до повишение на океаните със 70 метра.

Много хора ще бъдат принудени да изоставен домовете си. Но проблемите не стопират дотук. Такива рискови температурни съмнения ще създадат огромна част от Европа необитаема. Ако въпреки всичко желаете да останете там, ще би трябвало да се справите със сурови зими, последвани от врящо горещо лято. От друга страна, Антарктика ще има релативно постоянен климат сред 0 и 20°C.

Когато става въпрос за развъждане на храна, би трябвало да работим в къс период. Защото ще имаме единствено три по-меки летни месеца за засаждане и прибиране на реколтата.

Ще имаме единствено два интервала от 1,5 месеца в годината, с цел да отгледаме задоволително храна за милиарди хора. В резултат на това всеобщият апетит ще затрудни съществуването на всяка цивилизация. И в случай че мислите, че продължаващият апетит и наводненията на обитаеми земи ще бъдат ужасни, изчакайте, до момента в който чуете какво ще ви създадат тези летни температури.

За страдание, при температура от 60°C хората ще стартират да страдат от хипертермия. Тялото ви освен ще пострада от най-тежкия топлинен удар, то безусловно ще кипне от вътрешната страна за 10 минути.

Гладът, плюс наводнените градове, плюс свят, който непрестанно скача от необикновено топъл към необикновено леден климат, в последна сметка ще доведат до гибелта на нашето човечество.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР