Преди няколко години един спортен журнал обяви цената на Ferrari

...
Преди няколко години един спортен журнал обяви цената на Ferrari
Коментари Харесай

Големите измами във Формула 1 и пътя им до обикновения потребител

Преди няколко години един състезателен вестник разгласи цената на Ferrari във Формула 1. Според цифрите тимът е на идентична стойност с Манчестър Юнайтед. Като прибавим обстоятелството, че за основаването на нов болид се влагат суми от близо 400 милиона $ (за огромните отбори) предстоящата цена на Формула 1 като формат е задоволително висока.

През 2018 година сумата за един болид надвишава цената от 12 милиона $ и това не включва цената за нововъведения, проби и други разноски. Само моторът се прави оценка на сума от 10.5 милиона $. Такива числа биха развълнували всеки и на финала би трябвало да се добави облагата от наградни фондове, реклама и други разнообразни акции, които се връщат неведнъж инвенстицията.

 gettyimages-544690753-594x594

За страдание в този спорт има единствено един победител, както при конструкторите, по този начин и при водачите. Всеки спорт има своите тънкости и разновидности за машинация, само че Формула 1 е мястото, където нарушаването на разпоредбите е належащо условие за победа. Философията на висшия моторен спорт постоянно е била обвързана с сходни практики, само че историята е запомнила редица гениални хрумвания, които самоуверено са заобиколили разпоредбите и са дали същинско оръжие в ръцете на водача. Някои впечатляващи решения на проблемите във Формула 1 по-късно намират своя път до всеобщия консуматор и фактически разрешават основаването на доста по-добра и надеждна технология.

Появата на хармоничния абсорбатор на вибриране е на практика един по-сериозен амортисьор, който би трябвало да обезврежда вибрациите на болида и по този метод да подсигурява баланс при по-сериозни инерционни сили. Такива абсорбатори се слагат даже на жилищните здания и при земетресени балансират задоволително добре. Поставени в лекия болид, тези устройства могат да дават доста по-висока непоклатимост на пътя, както и повече време на водача, преди да натисне спирачките. Авторите на това гениално решение са Renault F1.

 gettyimages-134234965-594x594

През 2005 година на Монца вършат необикновен възторг и никой не подозира за видоизмененията в болида. Следващата година по време на надпреварата във франция стартира сериозна инспекция и уредниците от FIA декларират, че тази добавка е в нарушаване на разпоредбите. До този миг Ferrari, Red Bull и Toro Rosso към този момент са тунинговали своите абсорбатори, до момента в който Honda и McLaren са в тестова фаза. Разбира се, даже и след заповед за унищожаване, някои инженери съумяват да скрият абсорбатора в тялото. Основната функционалност е, че в случай че носът на болида се повдигне, цялото тяло се повдига и надлежно при ускоряване автоматизирано въздушната бликам го смъква доста до земята.

Друго гениално решение е делото на McLaren да трансформира въздушната бликам на болида. Така наречения F-Duct. На правата болидите на тима имат впечатляваща скорост и доста бързо притеглят вниманието на съдиите след надпреварата в Шанхай. Системата не нарушава разпоредбите, само че все пак е отстранена по-късно.

Една особена горделивост на инженерите от BMW е да заложат на мощни 1.5-литрови мотори. И до през днешния ден не е ясно с каква мощ са излизали техните болиди, откакто тестовата машина е можела да регистрира към 1300 конски сили. Тайната се крие другаде. Никъде в регулацията няма ограничавания за използването на един мотор. BMW дошли на съревнование с 10-на мотора и след всяка част от уикенда поставяли нов и нов мотор. При квалификацията били нужни към четири обиколки, преди да се наложи трансплантацията на ново сърце. За надпреварата се претендирали спомагателни и по-щадящи настройки, само че във всеки различен случай никой не се занимавал с ремонт на мотори – такива имало в обилие.

 gettyimages-141827168-594x594

Не всички тимове можели да си разрешат инженерни чудеса, както и да сменят мотори. Когато мощността липсва, множеството конструктори решили да насочат вниманието си върху друга категория за доста възстановяване. Обикновено главен съперник на високите скорости е точно тежестта. Болидът на Tyrell да вземем за пример разполагал с доста специфична загадка – употребявал спирачки с водно изстудяване. Щом спирачките се нагреят, автоматизирано получават студена вода за в допълнение изстудяване. 4-5 литра вода могат да държат колата в норма, само че след всяко настискане на спирачката стартира да се олекотява в допълнение. Имайки поради, че във времето си са единствения болид без турбо сили, резултатът не е бил изключително сериозен.

Отбори като Brawn F1 стартират да съществуват с помощта на безумни спортни решения. След като екипът на Honda най-сетне отхвърля и взема решение да завърши надпреварата. Хората от Brawn купуват наследството на Honda за 1 паунд. Интересен миг е, че с използването на втори, много затулен заден дифузер, болидът не просто лети, а прави всички тимове за посмешище на пистата. Това е един необикновен миг от историята на Формула 1. Никой не вярвал, че новаците могат да реализират толкоз доста, а до момента в който схванат тайната им, класирането към този момент е толкоз напреднало, че тимът може да си разреши да не се състезава и още веднъж да завоюва.По-важната част от тази история е, че доста екипи харчат милиони, с цел да подобрят съществено своите машини и все пак губят.

 gettyimages-756174557-594x594

Когато Williams са в апогея на своите нововъведения, тимът прави едно гениално изобретение, което през днешния ден се среща в редица коли и най-често при електрическите автомобили. Постоянно променливата трансимисия във Формула 1 може да се похвали като едно от гениалните решения на производителя. Всяко превключване до този миг лишава време, до момента в който при Уилямс всичко се свежда до натискане на педала на газта. Скоростната кутия постоянно разполага с 100% от мощността на мотора, затова времето за превключване и ускоряване е нулево. За жал Williams не съумяват да стигнат по-далече от тестванията. Правилата се трансформират извънредно бързо и никой не съумява да види новото създание в практиката.

През 1981 година Lotus залагат на двойно шаси в болидите си. Хитрият метод предлага двойно окачване и самостоятелност на едното шаси от другото. По този метод външното поема натиска и въздушното противодействие, действайки като черупка. Вътрешното тяло не изпитва никакви усложнения и разрешава доста по-висок надзор и компактност към земята.

През 1997 година и към 3 години след гибелта на Сена, McLaren търсят вид за постигането на оптималната непоклатимост и елиминиране на превъртането на гумите. По този метод болида в никакъв случай не сервира. Съмненията, че се употребяват неразрешени софтуерни стратегии за надзор бързо пада. Никой не се е сетил до този миг, че може да сложи още един педал на спирачките, който да работи единствено със задните. Дарън Хийт съумява да щракне болида и да разкрие тайната. През 1994 година Сена стачкува доста съществено против своя съотборник Михаил Шумахер от Benetton. Всеки старт на германеца е повече от брилянтен, което кара Сена да търси причина. Същата година комисията не разрешава използването на такива устройсва. Отборът на Шумахер пропуща тази детайлност и резултатът се вижда. Междувременно неговият предходен тим – McLaren също се е сдобил с такава технология, която се крие доста добре в софтуера на скоростната кутия.

 gettyimages-839119242-594x594

На финалът можем да бъдем сигурни, че всеки тим е прекарвал много време в размишления за заобикалянето на разпоредбите. В един миг даже болидът на Джеймс Хънд се разминава с няколко милиметра разстояние, което основава особени главоболия на водачите. Въпреки това има и една добра вест – измененията и технологиите, които в миналото са били поставяни в болидите са изцяло налични за приложимост през днешния ден и избавят животи.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР