Преди няколко дни УЕФА обяви, че от сезон 2021/22 създава

...
Преди няколко дни УЕФА обяви, че от сезон 2021/22 създава
Коментари Харесай

УЕФА готви футболна и финансова тесла за клубовете от България! Готви ли се бунт в цяла Европа?

Преди няколко дни УЕФА разгласи, че от сезон 2021/22 основава нов клубен шампионат, който ще се споделя “Лига на конференциите”. От централата не дадоха повече детайлности за него с претекст, че към момента не са изчистени някои неща.

Според мнозина обаче същинската причина се корени в това, че против този шампионат ще се разгласи съвсем цяла футболна Европа, защото той се основава, с цел да се блокира достъпа на голяма част от клубовете до Лига Европа. Това ще докара и до доста по-малко финансови доходи за съответните тимове. Т.е. страни като България, Швеция, Полша, Сърбия, Шотландия и още най-малко 30 страни ще се употребяват за дойни крави - техните малките екрани ще би трябвало да заплащат милиони за ТВ правата на ШЛ и ЛЕ, само че парите им ще отиват само в касите на най-богатите клубове, тъй като останалите ще са със възбрана да вземат участие в двата шампионата.

Вече сме очевидци на една смяна, която удари клубовете от съвсем цяла Европа за сметка на най-богатите отбори. Тя бе обвързвана с вкарването по длъжностен път на по четири тима от Испания, Англия, Италия и Германия непосредствено в групите на ШЛ. А клуб като Аякс игра през този сезон квалификации, в които можеше да отпадне от гръцкия първенец ПАОК.

Какво се случи в първия кръг на ШЛ през сезон 2019/20?

Аталанта (3-ти в Италия) бе победен с 4:0 от Динамо (Загреб). Интер (4-ти в Италия) се добра до късметлийско 1:1 като хазаин на Славия (Прага). Тотнъм (4-ти в Англия) удържа с кански страдания 2:2 при визитата си на Олимпиакос, приключил втори в Гърция. Байер (Леверкузен) (4-ти в Германия) загуби с 1:2 семейството си на Локомотив (Москва).

Т.е. резултатите демонстрират, че измененията не водят до по-силен шампионат, а задачата им е да подсигуряват още по-големи доходи на клубовете от четирите топ шампионати на Европа по длъжностен път за сметка на всички останали - без значение дали са мощни, или слаби.

Сега УЕФА желае да сътвори “ “Лига на конференциите” с оправданието “да има повече интернационалните мачове за дребните клубове”. Дали това обаче е по този начин?

Журналистът от ESPN Деил Джонсън разгласява забавен материал, с който образно показва какво щеше да се случи, в случай че въпросният нов шампионат бе стартирал от този сезон. Ето какво написа той:

“Кой щеше да се състезава в новия шампионат?

Уувърхамптън, Еспаньол, Айнтрахт, Торино и Страсбург биха играли в “Лига на конференциите”, а не в Лига Европа. Тези пет клуба щяха да започват от последния квалификационен кръг, защото се обмисля нито един тим да не се класира автоматизирано за груповата фаза.

От третия квалификационен кръг щяха да започват: Спартак (Москва), Брага, Мариупол, Антверп, Трабзонспор, Аустрия (Виена) и Тюн.

От втория квалификационен кръг щяха да започват: Арсенал Тула, Витория, Зоря, Гент, Малатияспор, Щурм, Люцерн, Млада Болеслав, Утрехт, Арис (Солун), Яблонец, АЗ Алкмаар, Атромитос, Хайдук, Брьондби, Апоел Беер-Шева, Аполон Лимасол, Университатя, Малмьо, Сабаил, ЛЕВСКИ, Чукарички, Абърдийн, Витебск, Ордабаси, Осиек, Есберг, Макаби Хайфа, АЕК Ларнака, ФКСБ, Легия (Варшава), Норкьопинг, Нефтчи, ЦСКА-СОФИЯ, Раднички, Килмарнък, Динамо (Минск), Тобол, Халгесунд, Риека, Мидтиланд, Бней Йехуда, Лимасол, Виторул, Лехия, Хакен, Габала, ЛОКОМОТИВ (ПЛОВДИВ), Партизан, Рейнджърс, Шахтьор (Солигорск), Кайрат и Бран.

Основният проблем е, че всички тимове от шампионатите, класирани под 15-то място в ранглистата на УЕФА, ще бъдат извадени от Лига Европа.

През този сезон Малмьо, Партизан (Белград) и Глазгоу Рейнджърс минаха през квалификациите, с цел да стигнат до груповата фаза, само че от 2021/22 тимове от Швеция, Сърбия и Шотландия няма да имат достъп до ЛЕ (освен в случай че не отпаднат от квалификациите за ШЛ).

Този шампионат бе пирет хладно от шампионатите, които постоянно имат тимове, достигащи до груповата фаза на ЛЕ. Сега те ще бъдат блокирани даже за втория по мощ европейски клубен шампионат.”

Обобщено казано: в случай че в началото замислените от УЕФА правила не претърпят основна смяна, от сезон 2021/22 единствено един български тим ще получи късмет да попадне в групите на ШЛ или тези на ЛЕ. Останалите ще би трябвало да играят квалификации, само че в третия по мощ ЕКТ, който е прекомерно евентуално да замязя на спрения преди време Интертото. Снимки: Булфото
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР