Преди година четири от регионалните съседи на Катар наложиха икономически

...
Преди година четири от регионалните съседи на Катар наложиха икономически
Коментари Харесай

Какво постигна бойкотът на арабите срещу Катар за една година

Преди година четири от районните съседи на Катар постановиха стопански и политически наказания на страната от Залива и я упрекнаха, че поддържа и финансира терористи.

Макар и тази четворка - Саудитска Арабия, Египет, Бахрейн и Обединените арабски емирства - да остава твърда в позицията си, предишния месец Международният валутен фонд съобщи, че директното стопанско влияние върху домакина на Световното състезание по футбол през 2022 година е било търпимо и че растежът на катарската стопанска система се оказва резистентен.

Старши откривателят и заместник-ръководител на Програмата за Близкия изток и Северна Африка на интернационалния център " Чатъм хаус " в Лондон Джейн Кинимънт изясни пред ДПА следствията от разногласието.

Как Катар съумя да преживее блокадата

Катар разполага с големи запаси, а съдружниците му дават различни направления за търговия и превоз. Той е най-големият в света снабдител на полутечен природен газ и заради ролята си на международния енергиен пазар разполага с голямо преимущество.

В доста страни се ускорява търсенето на природен газ, тъй като е считан за екологично по-чист от петрола, с чийто рандеман се занимават останалите страни от Залива. При това състояние Катар и отсега нататък постоянно би имал обилни доходи.

Доха разполага и с задоволително другари в района по този начин, че да съумее да компенсира загубата на достъп, в това число Турция и Иран; а през последната година се усили и броят на азиатските страни, поддържащи директни морски връзки с Доха.

Авиокомпанията " Катар еъруейз " беше съществено наранена и трябваше да понижава цени, тъй като полетите до прилежащите страни бяха в действителност значими, само че превозвачът се опита да се снабди с нови дестинации.
Проблемът на Катар беше да притегля вложения в секторите отвън енергийния. Страната от Залива се опитваше също да развива туризма наред с много действия около идното Световно състезание по футбол.

Засегна ли рецесията страните от четворката

Не колкото Катар. Имаше известни негативни последици за Дубай, който постоянно е бил с облик на политически безпристрастен и сигурен. Сега за пръв път интернационалните компании виждат, че политиката може да се намеси в бизнеса им. Но това не беше от огромно значение, тъй като Дубай си остава безспорното делово средище на района.

За Саудитска Арабия има доста други паники: войната в Йемен, опълчването с Иран и всичките вътрешни промени, с които се е заел престолонаследникът принц Мохамед.

МВФ означи, че рецесията носи вреди за всички стопански системи в Съвета за съдействие в Залива, тъй като се появява политически риск в страни, които допреди това са били считани за сигурни.

Каква е задачата на блокадата

Засега не наподобява ефикасна. Ако питате страните от четворката, те ще ви кажат, че протестът последователно ще стартира да се отразява от ден на ден и повече на вложенията в Катар и в последна сметка Доха ще бъде принудена да отиде на компромис. Но Катар се готви и в дълготраен проект и не чака разногласието да бъде организиран скоро.

Ще опита ли " четворката " да предприеме още стъпки против Катар

Те към този момент пробваха да подкрепят опозицията в Катар, само че в Катар няма кой знае каква съпротива за подкрепяне. Затова не бих споделила, че това може да стигне доста надалеч.

Стои въпросът дали деловите среди няма да бъдат принудени да вземат страна; в случай че ОАЕ и Саудитска Арабия кажат на интернационалните компании " Ако работите в Катар, не може да работите с нас ", биха могли да изострят напрежението, само че това ще е много рисковано, тъй като и те се нуждаят от задграничните компании.

Бойкот на Световното състезание по футбол през 2022 година?

Ако Световното състезание по футбол въпреки всичко се състои, това може да е опция за намаляване на ембаргото, тъй като другояче милиони саудитци ще са много раздразнени, че ще пропуснат международно по футбол и то в прилежаща страна.

Засега обаче считам, че прилежащите страни не са уверени, че шампионата ще се състои, и може и да се надяват, че ембаргото им ще го направи прекомерно мъчно за образуване в Катар от логистична позиция. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3294)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР