Преди две години Amazon се е съгласила да премахне негативни

...
Преди две години Amazon се е съгласила да премахне негативни
Коментари Харесай

Amazon e позволявала само суперлативни коментари за книга на Си Цзинпин в Китай

Преди две години Amazon се е съгласила да отстрани отрицателни ревюта и мнения и ниски оценки за книгата на китайския президент Си Цзинпин " Управлението на Китай ". Това оповестява Reuters, като се базира на двама анонимни източници, осведомени със случая. Премахването на рецензиите към книгата на президента е следващият опит на компанията да завоюва доверието на китайското държавно управление, с цел да може да разрасне своя бизнес в азиатската страна.

" Мисля, че казусът беше във всичко под пет звезди ", споделя пред Reuters единият от информаторите.

Вътрешен документ на компанията от 2018 година, представен от организацията, разказва някои от " главните проблеми ", пред които се изправя Amazon, с цел да поддържа своя бизнес в страната. В него се споделя, че " идеологическият надзор и пропагандата са в основата на инструментариума на комунистическата партия за реализиране и поддържане на нейния триумф ". Документът, както и изявленията с над 20 души, които са свързани с активността на компанията на Джеф Безос в Китай, разкриват по какъв начин съумява да се развие на китайския пазар, като подкрепя реализирането на световната стратегия на ръководещата Комунистическа партия, до момента в който от време на време се опълчва на някои от настояванията на държавното управление.
Трудности пред задграничните компании
Amazon e следващата компания, която би трябвало да се придържа към китайските правила и регулации, в случай че желае да има достъп до пазара на втората по величина стопанска система. Миналата година Zoom закри заплатен американски профил, който е бил хазаин на онлайн конгрес, отдаден на митингите на площад " Тянанмън " през 1989. От Zoom споделят, че профилът е бил на китайски дисиденти и участници от Китай са нарушили " локалните закони ".
Реклама
През 2019 година Гугъл приключи своя план Dragonfly, откакто излиза наяве, че компанията е възнамерявала да пусне китайска търсачка, която да е съвместима с разпоредбите за цензура в страната. Някои компании дават отговор на настояванията на Пекин, като напущат страната. Наскоро Yahoo излезе от китайския пазар, а Microsoft разгласи, че ще изтегли някои от услугите на LinkedIn. И двете компании се базират на сложната бизнес среда и регулаторните условия в страната.

Според документа след 2016 година китайското държавно управление стартира да изисква от задграничните компании, предлагащи облачни услуги, да имат нов лиценз, който може да бъде добит само от китайски компании. В резултат на това Amazon е трябвало да продаде или лицензира облачните си технологии на локални компании, с цел да може да продължи своята активност.

В документа също по този начин се споделя, че през 2018 година Министерството на публичната сигурност на Китай (MPS) е изискало от Amazon Web Services (AWS) да отстрани уеб страница на китайския отстъпник Гуо Венгуи, другояче ще предприеме ответни ограничения. В него се прибавя, че AWS е отказал, само че е поискала от Гуо да предприеме дейности, които са разкрили IP адреса му, и са дали тези данни на MPS.
Стратегията наAmazon
Важна част от тактиката на Amazon e основаването на China Books - страница на американската версия на Amazon, на която се оферират китайски книги. Според документа за нейното основаване компанията си е партнирала с държавната организация General Administration of Press and Publication (GAPP), както и с държавната компания за търговия с книги China International Book Trading Corp (CIBTC). Тази платформа е била от извънредно значение за американската компания, с цел да завоюва поддръжката на китайското държавно управление, макар че не прави съвсем никакви облаги.
Реклама
Сред книгите има доста заглавия на неполитически тематики като учебници по китайски език, готварски и детски книги. Сред тях обаче се срещат и такива, които поддържат формалната позиция на ръководещата Комунистическа партия. В портала сега се оферират над 90 хиляди книги, като книгата на китайския президент е първа на страницата с бестселърите.

CIBTC декларира пред Reuters, че начинанието е " комерсиална връзка сред две сдружения ". От своя страна Amazon споделя, че " съблюдава всички използвани закони и разпореждания, където и да работим, като Китай не прави изключение ", и прибавя: " Като търговец на книги ние имаме вяра, че е значимо да се обезпечи достъп до писаното слово и разнообразни гледни точки. Това включва и книги, които някои могат да сметнат за неприемливи. "
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР