Преди дни гръцката Hellenic Petroleum пусна в действие нов соларен

...
Преди дни гръцката Hellenic Petroleum пусна в действие нов соларен
Коментари Харесай

Вук Радович: Скоро ще доставяме дизел от Гърция до Македония по тръба

Преди дни гръцката Hellenic Petroleum пусна в деяние нов слънчев мегапарк в Кожани, Северна Гърция, което е тамошният аналог на комплекса " Марица-изток " в България. Централата е ситуирана върху терен с 2.5 км дължина и 1.5 км широчина и ще има мощ 204.3 мВт. Проектът е част от цялостния проект за енергийна промяна на въглищния район и демонстрира на процедура по какъв начин могат да се случат нещата. В България все още има единствено полемики по тематиката, макар че " Мини Марица-изток " са втория максимален консуматор на ток в страната и могат да задоволяват сами потребностите си посредством слънчеви панели върху старите рудници. " Капитал " беседва с шефа на ОКТА, клонът на Hellenic Petroleum в Северна Македония, Вук Радович за проектите за развиване на ВЕИ и пазара в Западните Балкани.Основана през 1958 година, Hellenic Petroleum е най-големият преработвател на петрол на Балканите. Основната марка бензиностанции е " Еко " (с която работи и в България), само че държат и лицензи за BP и ОКТА с общо 2000 обекта на Балканите. От 2021 година е почнала промяна за понижаване на въглеродния отпечатък: посредством вложения във ВЕИ, в рафинериите, в произвеждане на водород. В идващите години компанията счита да влага 4 милиарда евро - половината за развиване на ВЕИ, останалите за възстановяване на процесите на произвеждане.Очаквайте в идващите дни на capital.bg репортаж от централата в Кожани, както и образци за други такива планове на Балканите.
Какви планове за ВЕИ планирате сега? - В Северна Македония планираме нещо сходно като инвестицията в Гърция, само че не чак толкоз огромно. Имаме някогашна рафинерия край Скопие, край която има подобаващ регион, където могат да се вместят панели с потенциал 12 MW, а имаме и добра инфраструктура от съществуващи подстанции и съгласуваност към мрежата като някогашна рафинерия. Проектът е подготвен и планираме да създадем слънчевата централа тази година. Паркът ще ни стига, с цел да покрием забележителна част от нашите потребности - за тестване на продуктите и поддържане на хранилищата, а остатъка ще можем да продадем.

По наша преценка 25-30% от нашата консумация ще бъде покрита от този парк, а останалата част ще би трябвало да купуваме от мрежата. През по-голямата част от времето тази слънчева апаратура ще създава доста повече сила денем, в сравнение с ни е нужна. Заради това ще продаваме остатъка на мрежата. На какъв стадий е планът? - В момента сме в стадия на лицензиране от локалната община и чакаме да вземем лиценз от мрежовия оператор, с цел да се свържем. Нашият проект е всичко да е готово до края на годината. Очакваме през идващите няколко седмици да вземем лицензите и да стартираме стадия на пазаруване на инсталация, а както виждате, в Гърция става доста бързо. Колко ще инвестирате в този план? - Според сегашната ни преценка инвестицията ще е към 6-7 млн. евро. Има ли някакви проблеми с петролопровода, който свързва Гърция и Северна Македония? - Не разполагам с цялата информация, тъй като полемиките се водят сред нашия основен акционер и страната, които са съсобственици на тръбопровода. ОКТА е притежател на рафинерията и хранилищния потенциал и най-големият снабдител и търговец на пазара. Компанията Vardax има тръбопровода и имаме общи акционери - Hellenic Petroleum. Дискусиите сега текат сред Hellenic Petroleum и Северна Македония и те би трябвало да разрешат някои проблеми от предишното по отношение на приватизационното съглашение, с цел да може да се вкара в употреба. Тръбопроводът към този момент е изчистен от предходната му предопределена приложимост - превоз на недопечен нефт- и в този момент може да бъде употребен за превоз на дизел, което е най-консумираният артикул в района. Когато се стигне до съглашение, за което ние се надяваме, Vardax ще има потребност от към 6-8 месеца, с цел да направи хидротестове, поради продължителната неактивност на тръбопровода. Очакваме скоро да имаме положителни развръзки в тези полемики. Колко връзката ще повлияе на вашите интервенции в района? - Ще ни даде доста благоприятни условия. Първо, ще увеличи сигурността на доставка за целия район, ако има проблем с другите снабдители или се появят логистични проблеми. Ще увеличи и конкурентоспособността ни на пазара - в Северна Македония държим две трети от пазара, а в Косово - една четвърт. При избрани условия може да работи и като сигурна опция за българския и сръбския пазар.

Интервюто взе Антон Чепилски
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Антон Чепилски
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР