Д-р Валерия Славова е специалист ревматолог в Пловдив с над

...
Д-р Валерия Славова е специалист ревматолог в Пловдив с над
Коментари Харесай

Д-р Валерия Славова, ГЕРБ: За решимите проблеми в здравеопазването

Д-р Валерия Славова е експерт ревматолог в Пловдив с над 30 години опит. Извършва прегледи на пациенти с дегенеративни, възпалителни и систематични болести на съединителната тъкан, остеопороза, болести на гръбначния дирек и васкулити, ултразвукова диагностика на стави, премерване на костна компактност. Специално за Организация на пациентите с ревматологични болести в България, доктор Славова споделя опита си в работата с пациенти с пациенти с псориатичен артрит. След дипломирането си през 1990 година доктор Славова стартира работа в МБАЛ „ Св. Мина “ Пловдив. От 2007 година практикува в МБАЛ „ Пълмед “ Пловдив и МК „ Здраве “. От 2012 година е Управител на ДКЦ7 Пловдив.

Д-р Валерия Славова е на Пето място в листата на ГЕРБ-СДС за Пловдив, бюлетина #22, преференция 105

Д-р Славова, Вие сте дълготраен доктор, експерт ревматолог, и шеф на здравно заведение в Пловдив, ДКЦ7. Какво Ви стимулира да се включите в тези парламентарни избори?

 

Не за първи път вземам участие в акция за осъществяване на парламентарни избори. Мотивирана съм като жител и доктор с опита и знанията си да вземам участие в решение на проблеми,които  касаят публичното здраве,да допринеса за осъществяване на такива политики, които водят до стабилност  на всички звена в системата на опазването на здравето.

Желанието ми е да работя за осъществяване на такива решения, които да усъвършенстват качеството на живот на жителите, решения които да водят до високо равнище на задоволеност на всички заети в областта на опазването на здравето.

Кои, съгласно Вас, са най-неотложните проблеми за решение в областта на опазването на здравето?

Редица проблеми има пред българското опазване на здравето, като най-значими са:

–   Проблемът,свързан с финансирането на системата.Недостигът на средства за поддържане на здравната  система,води до дефицит на медицински консумативи, остаряла техника, ниски равнища на възнаграждение на мед. личен състав и тук до известна степен се крие отговорът на образеца,който цитирате, а точно за качествения здравен артикул в неговата целокупност.Всеобхватност  на здравната и немедицинските действия,които да оставят чувство за задоволеност за добре свършена работа.

–  Кадровия недостиг – непълен брой на лекари, медицински сестри, лаборанти, изключително в отдалечени,труднодостъпни райони. Недостиг на общопрактикуващи лекари, експерти в  дребни обитаеми места. Това води до изтощеност на съществуващите фрагменти, усложнен достъп до мед. услуги. Тук е място да споменем, че в тези обитаеми места практикуват лекари в пенсионна възраст,които обслужват няколко обитаеми места.

– Влошена инфраструктура . Все още съществуват лечебни заведения в неприятно положение,лоши битови условия,амортизирана инсталация, които имат потребност от възобновяване и рационализация.

– Ниско възнаграждение на медицинския личен състав :. Лекари и мед. сестри постоянно получават ниски хонорари,което води до приключване на висококвалифицирани фрагменти в други страни.

Нерегламентирани заплащания , администрация, които водят до неефективно систематизиране на ресурсите и затруднено осъществяване на промените

-Съществува неравномерно систематизиране на здравни услуги в страната, свръх предложение на услуги в огромните градове и затруднено предложение на качествено опазване на здравето в отдалечените региони.

Електронно опазване на здравето : Липса на интегрирана електронна система за опазване на здравето, която да улесни ръководството на пациентските данни и да усъвършенства координацията сред другите звена на здравната система

Превенция и публично здраве : Все още превантивната медицина и публичното здраве не са на нужните равнища, това води до високи равнища на хронични болести и ниска здравна просвета измежду популацията.

Ще Ви дам неотдавнашен образец с мои близки – извънредно признателни на лекарската помощ ( става въпрос за тежки операции) и доста разочаровани от обслужването по-късно в самите лечебни заведения. Несправедлива ли е разликата сред възнагражденията за лекари, сестри, санитари в болничната помощ и оттова ли идва това чувство – за положителни лекари и неприятни сестри и санитари?

Разликите сред възнагражденията на лекари и медицински сестри могат да се прегледат от няколко разнообразни аспекта:

Първо, лекарите нормално получават доста по- високи съществени хонорари спрямо медицинските сестри. Основната заплата варира според от специализацията, опита, местоработата. В столичните лечебни заведения, както и в огромните градове, в профилираните лечебни болнични структури са по-високи спрямо по- дребните градове и селища. Допълнителни хонорари за наряди, ексклузивен труд и профилирани процедури могат доста да усилят общото месечно заплащане. Тези спомагателни заплащания ги има и при медицинските сестри, само че те са нормално по-ниски спрямо тези на лекарите. Професионалният опит също води до увеличение на възнагражденията както при лекарите по този начин и при мед. Сестри.

Съществуват и районни разлики във възнагражденията както на лекарите, по този начин и на мед. Сестри.

Разликите в заплатите сред лекари и сестри отразяват разликите в отговорностите, квалификацията. И в двете групи експерти постоянно се срещат финансови провокации и неооценяване на труда си спрямо техни сътрудници в други европейски страни.

В доболничната помощ – правилно ли е, че общопрактикуващите лекари са непрестанно заети с доклади към Касата и им остава по-малко време за грижи за пациенти, включително изключително – за домашни визити?

Лекарите, постоянно се сблъскват с проблеми, свързани с отчетност, администрация, което лимитира времето им за директна грижа за пациентите. Административни отговорности, попълване на мед. Документи, отчетност към здравна каса, други институции изисква доста време. Въпреки,че електронното опазване на здравето към този момент е направило първи стъпки с въвеждане на ел. посоки и ел. предписания, процесът е муден и постоянно неефикасен. Все още липсва интегрирана и добре функционираща електронна система, което значи, че огромна част от документите се попълня ръчно или в обособени несвързани системи, което усилва административната тежест. Всичко това се отразява на времето, което остава да бъде осъществена детайлна консултация и задоволително време за обзор. Това може да повлияе на качеството на здравните услуги и задоволеност на пациентите. Постоянният напън и високи условия към лекарите, водят до високи равнища на старс  и риск от бърнаут, което в допълнение утежнява способността от качествена грижа.

Решаването на тези проблеми, изисква промени,насочени към бюрокрацията и възстановяване изискванията на труд на медицинските експерти.

(Следва продължение)
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР