Преди ден стана ясно кой е носителят на Нобеловата награда

...
Преди ден стана ясно кой е носителят на Нобеловата награда
Коментари Харесай

Японците: „Ура” за Казуо Ишигуро, но кой е той

Преди ден стана ясно кой е носителят на Нобеловата премия за литература – английският публицист от японски генезис Казуо Ишигуро. Минути след оповестението на името му в обществените мрежи японците си задаваха въпроса „ кой е той”.

Според данните на " Google " има внезапен скок в търсенията на името на нобелиста в известната търсачка, като множеството са точно на консуматори от Япония.

За разлика от Харуки Мураками, който от години е споменаван като евентуален притежател на влиятелното отличие, на множеството поданици на Япония името на Казуо Ишигуро, въпреки да звучи " по тяхному ", не им приказва нищо.

Часове по-късно обаче, въодушевена от думите на 62-годишния публицист за прочувствената му и културна връзка с Япония, нацията празнува Казуо Ишигуро като един от своите.

Ишигуро напуща родината си едвам 5-годишен и живее и твори в Англия, пишейки главно на британски език.

" Винаги съм казвал, че макар че съм израснал в тази страна (Великобритания), основна част от метода, по който виждам на света, както и креативният ми метод, са японски, тъй като съм отгледан от родители японци и приказвам езика ", показа Казуо Ишигуро след удостояването си с Нобелова премия за литература.

През последните 16 години издателство " Хаякава ", което държи правата за преведените на японски творби на Казуо Ишигуро, е продало под един милион копия от осем негови произведения.

И до момента в който японците резервират вярата си " техният Харуки Мураками " да получи изплъзващия му се приз, Ишигуро е " индивидът на деня ". Броени часове след удостояването му с Нобелова премия за литература от издателство " Хаякава " са отчели над 200 000 поръчки.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР