Пред парламента се очаква протест Парламентът продължава с разглеждането на

...
Пред парламента се очаква протест Парламентът продължава с разглеждането на
Коментари Харесай

Депутатите гледат на първо четене Бюджет 2023, парите за образование нищожни

Пред Народното събрание се чака митинг
Парламентът продължава с разглеждането на Бюджет 2023 на първо четене. Заложената цел в план-сметката е дефицитът да бъде не повече от 3%, а инфлацията да падне до 8,7%. До края на годината минималната работна заплата се резервира 780 лв.. Повече пари се отделят за майчинството през втората година.

По-високи заплати са планувани за лекари и учители, само че в доста от останалите браншове нарастване няма. Заради това се чака депутатите да бъдат посрещнати от протестиращи чиновници от публичния бранш, измежду тях Министерство на вътрешните работи, Национален осигурителен институт, обществени служащи и други.

Както стана ясно през вчерашния ден, на съвещание на Комисията по обучение и просвета, не бяха утвърдени параметрите по перо - обучение, които бяха заложени от финансовия министър Асен Василев в държавния бюджет. За това сигнализира доцент Медиха Хамза, народен представител от Съюз на демократичните сили -Варна в групата на ГЕРБ-СДС. Тя посочи за ДНЕС+, че членовете на комисията от групата на ГЕРБ-СДС са дали своят вот въздържал се, заради голям брой аргументи, само че основно заради обстоятелството, че БЪлгария е една от трите страни, които отделят толкоз най-малък бюджет за просвета и обучение.

Според нея, явно не е приоритет на това държавно управление.

По материала работи Геновева Михайлова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР