Празни рафтове за яйца – напоследък подобни гледки са по-често

...
Празни рафтове за яйца – напоследък подобни гледки са по-често
Коментари Харесай

 Глад за яйца на запад – ще дойде ли и у нас? 


Празни лавици за яйца – в последно време сходни гледки са по-често срещани в Обединеното кралство. Супермаркети вкараха ограничаване за броя кутии, които могат да бъдат купени едновременно. Яйцата са освен много по-скъпи от преди, само че и все по-често липсват.

Гласувайте: Получихте ли първия транш по СЕПП?

Факторите за това за няколко – птичи грип, проблеми с доставките, не задоволително обективна цена на яйцата поради високите индустриални разноски, войната сред Русия и Украйна, които са съществени производители на зърно – основна съставна част в храната за пилета.

Абонирайте се за нас във Viber
Дали тази наклонност ще застигне и българския пазар, попитахме Даниел Божанков – ръководител на Асоциация на промишленото птицевъдство.

„ В момента птичият грип върлува в цяла Западна Европа, в България той е много обран. Затова има страховит апетит за яйца. Дори получаваме позвънявания на търговци от други страни, които ни споделят: „ Само карайте яйца без значение от цената “, разяснява браншовият представител.

Съвсем разбираемо е, че българските производители избират да изнасят на по-добри цени в другите страни членки. Въпреки че имаме свръхпроизводство, е леко притеснително този апетит за яйца да не се случи и у нас.

„ През последните две години сътрудниците регистрираха големи загуби, по тази причина в този момент е изцяло разбираемо, че желаят да ги покрият “, счита Божанков.

На въпроса дали е допустимо от ден на ден птицевъди да се пренасочат от развъждането на бройлери към производството на яйца, той изясни, че това е обвързвано с големи вложения, които доста малко фермери са склонни да създадат.

„ В момента влагат единствено по-големите. У нас се следи една друга наклонност – към уедряване. От 2010 година до момента статистиката сочи, че голям % от стопанствата са изчезнали, само че за сметка на това главите птици са се нараснали. Тоест виждаме едно уедряване и повишение на популацията. Но това е в целия свят – пилешкото месо е най-консумираното и пазарният му дял се усилва с 2% годишно “, изяснява Даниел Божанков.

Докато яйцата нарастват обаче при пилешкото месо сега обстановката е напълно друга.


„ Напоследък цените на пилешкото падат, вместо да се качват. Бяха достигнали цени, които покриваха разноските, само че в този момент още веднъж има спад. Общо взето, при пилешкото месо гравитираме към нулата. Разходите са прекомерно високи и доста производители понижават своя потенциал, тъй като няма предвидимост “, показва браншовият представител.

източник Агри бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР