Правото на вето е като атомното оръжие. Неговата сила е

...
Правото на вето е като атомното оръжие. Неговата сила е
Коментари Харесай

Николай Милков за Скопие: Ветото е като атомното оръжие

„ Правото на несъгласие е като атомното оръжие. Неговата мощ е в това да не се употребява, а да стои като някакъв тип опция, която да накара другите да правят отстъпка, да договарят, да стигнат до общ консенсус. “

Така отговори на журналистически въпрос външният министър Николай Милков, запитан дали България може да наложи още веднъж несъгласие на договарянията на Република Северна Македония (РСМ) за участие в Европейски Съюз след побоя в Охрид над Христиан Пендиков - секретар на българската организация „ Цар Борис III “.

Милков взе участие в среща с сътрудниците си от страните членки на Европейски Съюз в Брюксел. И вкара изключително в дневния ред на Съвет „ Външни работи “ случая от 19 януари.

Побоят не е бил дискутиран, а министърът единствено е уведомил сътрудниците си.

„ Надявам се да не използваме правото на несъгласие. Разбира се, всичко зависи от развиването на обстановката на място “, разяснява Милков.

Той е разказал освен за побоя над Пендиков, само че и за ескалацията на напрежението и натиска, обвързван с правата на българската общественост в РСМ.

„ Ескалацията стартира с приемането на една законодателна принуда против българската общественост. И се видя, че има незабравим консенсус сред ръководещи и съпротива в Скопия на антибългарска основа. Това е сериозен знак, тъй като те там съвсем в никакъв случай не се схващат “, означи първият ни посланик.

Той разказал и за опожаряването на българския клуб в Северна Македония, за което е издадена единствено условна присъда. Споделил е и за други три офанзиви против български клубове и стрелбата по един от тях. Виновниците по този начин и не са били открити.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР