Православната църква почита днес паметта на Свети великомъченик Мина. Той

...
Православната църква почита днес паметта на Свети великомъченик Мина. Той
Коментари Харесай

Почитаме Св. великомъченик Мина

Православната черква уважава през днешния ден паметта на Свети великомъченик Мина. Той бил египтянин, изповядвал християнската религия. Служил във войската в Котуанската област през трети-четвърти век. По това време властта в Рим, представлявана от император Диоклетиан, издала декрет да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.

Христолюбивият Мина не стоял дълго време в армията, а се отдръпнал в пустинята до град Котуан и траял да поддържа връзка с Бога. Веднъж на тържеството в чест на езическите божества, жителите устроили шумни зрелища и жертвоприношения. Като научил за това, отшелникът Мина влезнал в града и почнал да изобличава самозабравилите се езичници. Градоначалникът наредил да бъде задържан смутителят на тържеството. Свети Мина бил хванат и грубо малтретиран, най-после отсекли главата му.
Вярващи пренесли светите му остатъци в родния му град Александрия и го погребали в почести. Впоследствие на това място била издигната черква в името на светия страдалец и по молитвите към светеца в нея станали голям брой чудеса.

Свети Мина е настойник на всички, които са изгубили нещо, оказва помощ им да го намерят, поддържа вярата им, че няма нищо невъзвратимо. Светецът е настойник и на дамите, по тази причина към него са ориентирани молитвите им за здраве на дома и за деца.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР