Православни християни се събраха на традиционната церемония Измиване на нозете“

...
Православни християни се събраха на традиционната церемония Измиване на нозете“
Коментари Харесай

В Йерусалим се състоя церемония по измиване на нозете пред църквата на Божи гроб

Православни християни се събраха на обичайна гала „ Измиване на нозете “ пред църквата на Божи гроб в Йерусалим. Заради продължаващата война в Газа тази година ритуалът имаше доста по-малка посещаемост. Гръцкият православен патриарх на Светите земи Теофил III водеше церемонията, която символизира смирението.
Това е Господ Иисус Христос, който мие нозете на учениците, с цел да покаже, че е преклонен, и по това време това е бит за поклонниците. Да се намираш в гореща страна, след което си поканен в нечия къща и там ще ти измият краката. Но Иисус изми нозете на учениците, показвайки, че е преклонен, и им сподели, че те би трябвало да вършат същото с всички хора.
отец Бенедек Кирикос – православен духовник

Според Новия завет, Иисус измива нозете на 12-те си възпитаници, когато участват на последната вечеря, преди той да бъде отведен, с цел да бъде разпнат на Кръста.

Извършва се в последния четвъртък преди Възкресение Христово, при започване на тридневното възпоменание, което бележи трите дни от гибелта на Иисус до неговото съживяване.

Скромната гала на Велики Четвъртък се организира на фона на жестоката война в Газа, последвала смъртоносното нахлуване на Хамас против Израел на 7 октомври предходната година.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР