Новото европейско кино ще представи най-добрата си извадка в богатата

...
Новото европейско кино ще представи най-добрата си извадка в богатата
Коментари Харесай

Близо 40 безплатни филма в извънконкурсната програма на "Златната липа" 2024

Новото европейско кино ще показа най-хубавата си извадка в богатата на заглавия извънконкурсна стратегия от филмовия фестивал " Златната липа “, съобщи кореспондент на " Фокус " . Фестивалът тази година ще се състои от 1 до 5 юни в Стара Загора. Различни тематики, разнообразни ориси, разнообразни гледни точки, само че обединени от гения на кинотворците и проблемите на общия ни европейски дом характеризират филмите, които феновете на кинофестивала ще имат опцията да гледат изцяло гратис, с помощта на поддръжката на Община Стара Загора.

" Беше ни извънредно мъчно да структурираме цялата стратегия, тъй като селектираните филми са на доста високо равнище и държим всеки от тях да има най-малко две прожекции, с цел да не се постанова феновете да избират от кое заглавие да се лишат “, разяснява шефа на " Златната липа “ Магдалена Ралчева.

След тържествената гала в залата на Старозагорската опера, която ще стартира към 18 часа на 1 юни, фестивалът ще бъде открит с премиерния за България филм от Италия " Все още има на следващия ден “ с режисьор Паола Кулинези, която играе и основната роля. Динамичното деяние на кино лентата се развива през 40-те години. Героинята на Кулинези е измъчвана брачна половинка, притисната от консервативните патриалхални нрави на тогавашното общество, която въпреки всичко намира интелигентен метод да отмъсти на брачна половинка си.

Зрителите на " Златната липа “ ще имат рядката опция да гледат в извънконкурсната стратегия и близо 4-часовия филм на именития турски режисьор Нури Бегле Джейлан " Сухи треви “ (2023). Лентата споделя за млад преподавател по изобразяване, който няколко години работи по систематизиране в отдалечено село в Анадола. След непредвиден поврат в живота на селото той губи очакванията си да избяга от мрачния живот, в който наподобява е затънал. Шанс това да се промени му дава срещата с млада учителка…

Сред богатия лист със заглавия на създатели от 18 европейски страни блестят последните филми на Уди Алън - френско-британската продукция " Чист шанс “ (2023) и на Роман Полански " Дворецът “ (2023), който е италианска продукция. " Интересен акцент в извънконкурсната стратегия са европейски филми с присъединяване на известни холивудски имена “, уточни Магдалена Ралчева. Такъв е филмът от Испания и Белгия " На ръба “ (2022) с продуцент и реализатор на основната роля Пенелопе Круз, френският " Фаворитката на краля “ (2023) на режисьора Майуен Льо Беско с присъединяване на Джони Деп и Пиер Ришар, копродукцията сред Люксембург и Франция " Господин Блейк на вашите услуги “ (2023) на режисьора Жил Льогардиние с присъединяване на Джон Малкович и Фани Ардан, биографичната копродукция сред Англия и Съединени американски щати с присъединяване на Хелън Мирър " Голда Меир: Желязната лейди на Израел “, френската престъпна драма " Анатомия на едно рухване “ (2023) на режисьора Жюстин Трие, италианският филм " Шошана “ на известния британски режисьор Майкъл Уинтърботъм и доста други.

" Акцентът, който се вижда в творчеството на европейските кинотворци през тази година е тематиката за оцеляването на фамилията в актуалния свят. Семейството е все по-лесно ранима клетка, все по-податлива на раздробяване. Изправен пред многочислените изкушения в живота, актуалният човек мъчно съумява да запази фамилните полезности. Сякаш героите във всички тези филми се борят със личните си демони, със страховете си - с цел да оцелеят те, да оцелеят фамилиите им по някакъв метод. Темата за фамилията постоянно е била във фокуса на европейското кино, само че тази година е изключително блестящо изразена “, счита Магдалена Ралчева.

В извънконкурсната стратегия феновете ще видят и доста български игрални и документални филми, за които ще ви разкажем в последваща обява.

Кинофестивалът " Златната липа “ ще показа филмите от своята стратегия в три зали при вход свободен – Старозагорска опера, Република България " Захарий Княжески “ и Културен център " Стара Загора “. Очаквайте скоро цялостната стратегия и направете своя проект кои филми да гледате по дни и часове.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР