Много от любимите ни пернати имат и една от най-кратките

...
Много от любимите ни пернати имат и една от най-кратките
Коментари Харесай

Колко дълго живеят птиците?

Много от обичаните ни пернати имат и една от най-кратките продължителности на живота, когато става въпрос за престояване в дивото. Обикновено червеногръдката живее единствено към 2 години, а същото важи и за синигерите – въпреки че се счита, че най-възрастният регистриран до момента е живял над 11,5 години.

 Rouge gorge familier - crop (WB correction)

Червеногръдка

Освен че размахът на крилете на белоглавия орел е по-голям от растежа на множеството възрастни хора, продължителността на живота му в дивата природа нормално е сред 20 и 30 години. Най-старият, за който знаем, е доживял до 37.

Но коя е най-старата жива дива птица? Тази купа принадлежи на един лайзенски албатрос, прочут като Уисдъм (от британски език – мъдрост). Този тип може да живее повече от 50 години, само че Уисдъм се счита, че се е излюпила през 1951 година и в този момент е на 74. За това време се счита, че тя лично е излюпила сред 30 и 36 пиленца, като даже излюпва едно на нежните 70 години.

За страдание, тази могъща възраст е обвързвано и с риск да надживееш колегата си. Обикновено албатросите остават дружно за цялостен живот, само че към този момент 3 години сътрудникът ѝ Акеакамаи – на хавайски език „ фен на мъдростта “ – не е забелязван на мястото на гнездене, като мнозина подозират, че е умрял.

Наскоро обаче тя беше видяна да се връща в играта.

 Laysan Albatross RWD2

Лайзенски албатрос

Защо дивите птици живеят толкоз дълго?

Дивите птици живеят изненадващо дълго. Хубаво за тях, само че няма доста логичност, когато погледнем останалата част от животинския свят. Уравнението „ по-голям размер на тялото = по-дълъг живот “ не е тъкмо непоклатимо, само че в по-голямата част от случаите е правилно. Много птици обаче живеят два до три пъти по-дълго от бозайниците със същия размер като тях.

Много птици също по този начин имат свръхбърз метаболизъм, който нормално се свързва с по-бързото стареене при животните заради уврежданията, които нанася на клетките. Някои проучвания сочат, че птиците са в положение да живеят по-дълго от предстоящото при тези условия, тъй като може да имат механизми, които смекчават тези увреждания.

Други (както най-вероятно и вие) допускат, че дълголетието им се дължи на способността им да летят… „ Те е трябвало да бъдат много напреднали биотехнологично, с цел да могат да летят “, споделя Стивън Аустад, биолог, който учи стареенето, пред списание Audubon. „ Този прогрес им е разрешил и да бъдат здрави доста по-дълго от другите животни. “

Както и да го създадат, дългият им живот на инат на изискванията е впечатляващ героизъм – и може да ни даде някои хрумвания за нашето лично дългоденствие.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР