Арт Клуб Дипломат“ и галерия Средец“ на Министерството на културата

...
Арт Клуб Дипломат“ и галерия Средец“ на Министерството на културата
Коментари Харесай

„Арт Клуб Дипломат“ и галерия „Средец“ представят непоказвани творби в памет на Ставри Калинов

„ Арт Клуб Дипломат “ и изложба „ Средец “ на Министерството на културата показват галерия “Post Mortem ” с творби на Ставри Калинов (1944 - 2023). Експозицията включва 12 статуи и 49 картини в това число живопис, студена керамика и графика като някои от тях са непоказвани до момента. Невероятната галерия беше публично открита в навечерието на Възкресение Христово в изложба „ Средец “ на Министерство на културата (София, бул. „ Александър Стамболийски “ №17) и ще продължи до 23 май 2024 година


Изложбата “Post Mortem ” бе показана от проф. Любомир Стойков – изкуствовед, създател на книгата за художника „ Калинография “ и дълготраен негов другар. В своето слово проф. Стойков акцентира: „ Посланията в картините и скулптурите на Ставри Калинов са заредени с присъщите за него приказни същества, знаци и алегории за живота и плодородието, любовта и добротата, вярата и вярата. Гледайки още веднъж и още веднъж тези магнетични, фантастични и галактически творби, дано с любов и носталгия да си спомним и за чудатите и дружно с това - наситени с доста благородни провокации пърформанси и артистични джем сешъни на огромния наш художник. “.

 

По-нататък проф. Любомир Стойков открои специфичното отношение на Ставри Калинов към Христос и разпятието и се върна обратно в десетилетията, с цел да показа мемоари от незабравимите си срещи с неповторимия създател: „ Веднъж, особено за гостуването на Пако Рабан в България, той сътвори броня и облекла от метал. Друг път направи арт акция, учейки на изобразяване формалните пратеници на другите страни у нас, на която присъстваше кажи – речи целият дипломатически корпус отпред с доайена Н. Пр. Хорхе Фуентес – испанския дипломат. Трети път – по отношение на отбелязването на годишнината от трагичната гибел на Джани Версаче, направи неповторим триптих с негови портрети, направени от вакумирано стъкло. Много пъти съм наричал Ставри играещ човек – хомо луденс, а през днешния ден осъзнавам, че той в действителност е безконечен мотор в изкуството - естетически перпетуум мобиле! Маестрото работеше до цялостно безсилие и това го правеше извънредно благополучен. Много пъти ме молеше да провеждам 24 часов пърформанс, в който той – сходно на Льо Ман, да работи нонстоп и без да спи в продължение на едно денонощие да основава, да основава и да основава своите емблематични произведения. Частично тази концепция беше осъществена – в началото в Археологическия музей, а по-късно и в няколко малките екрани...Ставри, благодарим, че те имаше, признателни сме, че те има и през днешния ден, и ще те има и на следващия ден посредством твоите неумиращи произведения! “.

 

В своето слово за творчеството на Ставри Калинов министърът на културата Найден Тодоров – негов огромен обожател и другар, уточни: „ Ставри Калинов бе свободен. Нямаше мощ, която да го ограничи. Парадоксите на Ставри Калинов бяха част от неговата талантливост! За мен бе извънредно наслаждение той да ми споделя за другите нетрадиционни способи, по които твореше. Имах щастието да съзнавам, както множеството от вас, които са били до него, че срещам специфичен човек. И в действителност не е ли това едно от най-хубавите неща в живота – да знаем, че живеем във времето на подобен човек! Днес ние виждаме неговото творчество и можем да съжаляваме за хората отсега нататък, които ще познават неговото творчество, ще имат това благополучие, само че няма да са познавали него. “.


Колекционерът и филантроп Любен Станев - основен управител на „ Арт Клуб Дипломат “, посочи: „ Той можеше да те накара да се пренесеш в друга планета дружно с него. Казвал е, че е извънземно заземен. Можеше да те вземе със себе си и да те заведе на друго място! ".


Откриването на изложбата “Post Mortem ” в изложба „ Средец “ на Министерството на културата беше почетено от редица ярки български представители на публичния живот, културата, изкуството, артистичния свят, политиката, дипломацията и бизнеса, измежду които министърът на културата Найден Тодоров, министърът на правораздаването Мария Павлова, министърът на труда и обществената политика Ивайло Иванов, както и Ангел Станев, Андрей Лекарски, Ники Сотиров, Весела Кирилова, Есил Дюран, Николай Янакиев, Иво Алексиев, Диана Дафова, Явор Цаков, Красимир Занев, Калин Балев, Радостина Любенова, Кремена Петрова, Маруся Макарова, Мариана Стоилова и други


Ставри Никифоров Калинов е български ваятел и художник. Работил е в региона на монументалната и дребната пластика, живописта, графиката и приложното изкуство. Роден е на 15 ноември 1944 година във Видин и умира в София на 12 септември 2023 година на 78-годишна възраст.

 

През 1964 година приключва гимназия в родния си град, след което работи на свободна процедура в региона на плаката, комерсиалната реклама и направата на художествени предмети. През 1977 година се дипломира в Националната художествена академия - компетентност „ Дърворезба “, в класа на проф. Асен Василев.


Работил е с коприна, гипс, бронз, сребро, злато, студена керамика и стъкло. От 1973 година взе участие постоянно в скулптурни изложения. Първата си независима галерия Калинов открива през май 1980 година, когато излага 70 свои пластики. Следват изложения във Видин, Габрово, Варна, Несебър, Пловдив, както и в чужбина - Югославия, Италия, Австралия, Германия, Испания, Англия, Франция, Съединени американски щати, Швейцария, Белгия. Прави портрети на Васил Левски, Жул Паскин, Джон Атанасов, Борис Христов, Николай Гяуров и други известни българи. Негова е скулптурата „ Истината за перото “ в градинката пред Българска телеграфна агенция в София. През 2006 година на входа на остарелия Несебър е издигната 10-метрова „ Статуя на рибаря ", трансформирала се в знак на града. Творби на Ставри Калинов са владеене на редица български и международни звезди, измежду които Папа Йоан Павел ІІ, Пиер Карден, Пако Рабан, Лойд Клайн, Н.В. Симеон Сакскобургготски, Лили Иванова, Бил Клинтън и доста други.


Неподправената сила и креативната смелост са измежду най-ярките качества на създателя, изтъкнати от президента Румен Радев, който в съболезнователното си писмо до фамилията и околните на Ставри Калинов го характеризира като „ невероятна персона, намерила своето несъмнено място измежду приетите имена на актуалното българско изкуство “!


Ставри Калинов е сътворил статуетките, връчени на спечелилите в голям брой елитни състезания в България. Негово дело са статуетките за победителката в категория „ Жена управител на годината “ в състезанието „ Жена бизнесмен “ и „ Жена управител на годината “ на Клуба на дамите бизнесмени и мениджъри, за фестивала „ Златна Месемврия “, за литературната премия „ Балканика 2006 “, за състезанието „ Мистър Икономика “ и редица други. Със своята благотворителност и алтруизъм Ставри Калинов е оказвал безплатна помощ, като е правил доста хуманни жестове, дарения и спомоществователства на редица организации с идеална цел, обществени и държавни задачи и начинания.


Носител е на разнообразни награди, сред които премията „ Златен век “ на Министерство на културата за необикновен принос в развиването и популяризирането на българската просвета (2016), „ Кристалната звезда “ на изложба „ Макта “ (1995) и други Световно известната онлайн галерии “Artsper ” слага името на Ставри Калинов до имената на Салвадор Дали, Пабло Пикасо, Густав Климт и други

По-важни събития и изложения:
1980 година – Първа независима галерия на дребна пластика „ Сребърна пластика “ в изложба „ Раковски “, София;
1984 година – Изложба в Австрия;
1984 година – Изложба на статуи в изложба „ Раковски “, София;
1985 година – Изложби в Австралия – Мелбърн, Сидни и други
1986 година – Изложби на статуи в Германия – Франкфурт на Майн и Дюселдорф;
1988 година – галерия на дребна пластика в “La galerie D’Etraz ”, Лозана, Швейцария;
1989 година – Изложба на статуи в “Galerie Picpus ”, Монтрьо, Франция;
1993 година – Галерия „ Макта “ – галерия на скулптури;
1994 година – Изложба със скулптури-чудовища, платна-живопис и дребна пластика, изложба „ Кати “, София;
1996 година – Обща галерия на художници в изложба „ Ценител “, София;
1997 година – Изложба на картини и пластики в българското посолство, Лондон;
1998 година – Изложба в галерията за задгранично изкуство – за премиерата на книгата „ Калинография “ на Любомир Стойков.
2002 година – Изложба на статуи в изложба „ Видима “, Севлиево;
2005 година – Участие в благотворителна галерия - културен дом „ Красно село “;
2005 година – Изложба на икони в Кипър;
2006 година – Изложба, отдадена на влизането на България в Европейския съюз, Брюксел, Белгия;
2007 година – Изложба живопис в Българския културен център, Берлин;
2011 година – Изложба - шоу „ Енерганс “ в изложба „ Възраждане “, Пловдив;
2012 година – Изложба в изложба „ Възраждане “, Пловдив;
2014 година - Изложба статуя и стъкло в изложба " Възраждане ", Пловдив;
2014 година – Самостоятелна галерия в Дома на Европа, София;
2016 година – Изложба в Българския културен институт, Братислава;
2016 година – Постоянна галерия на Ставри Калинов в „ Арт Клуб Дипломат “, София;
2019 година – Изложба в изложба „ Възраждане “, Пловдив;
2019 година – Юбилейна галерия в спектакъл „ Сълза и смях “, София;
2019 година - Постоянна галерия на Ставри Калинов в хотел „ Дипломат Плаза “, Луковит (продължаваща и до днес);
2020 година – Участие във виртуална галерия в Художествена изложба „ Димитър Добрович “, Сливен;
2022 година – Изложба във фоайето на хотел „ Макси “, Велинград;
2023 година – Изложба “Homo Ludens “ – изложба „ Милениум “, София.
2024 година – Изложба “Post Mortem ” – изложба „ Средец “ на Министерството на културата, София.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР