Но както историята ни е доказала, ако нещо има демократично“

...
Но както историята ни е доказала, ако нещо има демократично“
Коментари Харесай

Спортни хроники: Да те изритат от отбора и да те заточат в селските лиги, защото си подслонил „класов враг“

Но както историята ни е потвърдила, в случай че нещо има „ демократично “ в името си, то нормално въобще не е такова. Дуке обаче няма по какъв начин да избира. Самото му раждане е в малко градче в Судетите през 1941 година, когато регионът е в рамките на Третия райх. Малко по-късно фамилията му се реалокира наоколо до Магдебург, а около брат си Роланд – към този момент професионален футболист в Шпортклуб Мотор (Йена), Петер също се възпламенява по играта.

На 16 е заведен на проби, само че не впечатлява управлението и продължава да рита за заводския Мотор (Шьонебек). Едва след няколко съществени мача за юношеските обединения на Германска демократична република Петер отива в Йена, този път освен за проби. Още във втория си сезон с екипа на отбора бележи две попадения във финала за Купата против Емпор (Рощок), през днешния ден Ханза, за триумфа с 3:2.

На терена е като кибрит, напълно малко му би трябвало да възпламени. Във финала за Купата против Магдебург при резултат 1:1 в 82-рата минута основният арбитър отсъжда безусловно измислена дузпа в ущърб на Йена.

„ Ш..аната купа я пазете за вас ”, избухва към съдията Дуке. “Впоследствие бях осъден с отнемане от спортни права за 10 мача, тъй като съм „ уронил престижа на социалистическото спортно придвижване ”, споделя той.

Тези 10 срещи наказване стават и причина нападателят да не попадне в топ 10 по изиграни дуели в елита на Германска демократична република. Наред с това става трети във безконечната голмайсторска листа със 183 попадения.

Талантът му е видян и оттатък Желязната завеса още до момента в който е на 21. „ Имахме посещение в Малмьо в евротурнирите и един немец от Бремен се приближи с един „ Мерцедес “. Даваше ми 80 000 западногермански марки на ръка непосредствено. Каза, че ще ми оказват помощ да избягам и не би трябвало да мисля за нищо повече. Отказах и се върнах в Йена. Живеехме добре тогава. Бяхме трансформирали заниманието си в специалност. Можехме да пътуваме. Но след победа през уикенда в понеделник нормално ни обграждаха сътрудниците и работата спираше. Така последователно уговорките ни отпаднаха и започнахме да упражняваме и преди обяд. “ Съвсем разумно футболистите са от специфичен интерес за страховитата Държавна сигурност (ЩАЗИ).

„ На всяко посещение в чужбина, било с Йена или с националния тим наложително имахме по няколко прикрепени партийни функционери ”, споделя Дуке. “Но това може би е било и в полза на страната, тъй като ние бяхме спортните ѝ посланици. “ Любопитен факт е, че през 2013 година федерална област Тюрингия се пробва да уволни някогашния нападател от учителската му служба поради съмнения в принадлежност към ЩАЗИ. Дуке съумява да завоюва делото и да резервира работата си.

„ Тогава си мислех, че съм попаднал в неверния филм. Аз в ЩАЗИ – парадокс. Бяха ме водили на книга, само че по този начин и не можаха да открият документ, с който се съгласявам да подпомагам и по този начин нататък. Много от моите сътрудници попадаха по този начин в описите без да имат никаква визия за това. “

По-скоро самият той е следеният., споделя на Дуке прочут партиец години след края на футболната му кариера. По тези времена система не прости. И тъкмо едно безчинство изтрива Дуке от футболната карта на Германска демократична република.

През 1980 година той към този момент е спрял с дейната си кариера, само че е треньор в школата на Карл Цайс (Йена). „ По това време нямах кола и една заран отидох на подготовка с един „ Ситроен “, напомня си Дуке. 

“Автомобилът беше на братовчед на жена ми, който тогава ни беше на посетители. Моето „ закононарушение “ беше, че съм подслонил „ съсловен зложелател “. Изхвърлиха ме от клуба и ме заточиха в едни селски тимове. Впоследствие станах преподавател по физкултура “, приключва описа си някогашният състезател.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР