За хората от село Крапчене в община Монтана днес е

...
За хората от село Крапчене в община Монтана днес е
Коментари Харесай

Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене, община Монтана

За хората от село Крапчене в община Монтана през днешния ден е огромен празник. Отсега те ще се молят дружно на Богав собствен храм. Досега подобен те не са имали. Новоизградения божи дом е отдаден на„ Свети великомъченик Димитър “.

Освещаването на храмът бе осъществено от Видинският митрополит Даниил през днешния ден на 18 май. Божието служение стартира от зори с утрина молитва,помазване

напрестола със свето миро и „ кръщелна вода " и на целия храм. След освещаването бе отслужена и първата литургия.

На празника се събраха хора от близо и надалеч, представители на локалната власт, претендент народни представители, донори и медии.



Преди началото на божествената света литургия обръщения към присъстващите направиха Видинският епископ Даниил и кметът на Монтана Златко Живков.

„ Благодарим на Бога за това велико събитиеи за този огромен празник, съобщи митрополит Даниил. В думите си той отдаде заслужена респект на хората, отзовали се и от сърце отделили от своя труд и от своите средства за построяването на този храм. „ Товае удостоверение за любовта и вярата на тези индивиди. И през всичките години, в които ръководя Видинска епархия се убедих, че Вие господин Живков напълно умишлено, методично, целеустремено и уверено подпомагате Българската православна черква и освен изградихте 6 нови храма, само че и през цялото това времеподкрепяхте свещениците от общината. Така те имаха опция да служат умерено, за коетосърдечно Ви благодаря! Нека не забравяме, че храмът е преди всичкомясто за среща на индивида с Бога. С общата молитва ние получаваме силите да преодолеем компликациите и да създадем най-хубавото – да се обичаме, “ сподели още Владиката.

„ Днес извършвам един обед, който дадох преди доста години на Вашия предходник Видинския митрополит Дометиан, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. Тогаваобещах, че във всякосело в община Монтана ще има православен храм и с освещаването на този храм изпълних това. Старите черкви бяха ремонтирани, а шест нови храма бяха издигнати. Те сав селата Клисурица, Войници, Трифоново, Долна Рикса, Крапчане и най-големия от тях „ Свети Дух “ е в Монтана. “

Първатакопка за създаване на храма „ Свети Димитър “ в село Крапчене бе направена през 2015 година. Строежът е финансиран сдарения и средства от община Монтана в размер на 170 хиляди лв. като съотношението сред тях е 50 на 50. Само изографисването на черквата се прави оценка на 35 хиляди лв.. Иконописите са дело наЕлена Адамова и тя е най-големия донор за храма.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР