Правната комисия, която се събра извънредно заради промени в Наказателния

...
Правната комисия, която се събра извънредно заради промени в Наказателния
Коментари Харесай

Правната комисия одобри на първо четене по-тежки наказания за насилниците

Правната комисия, която се събра изключително поради промени в Наказателния кодекс, подбудени от случая на принуждение над момичето от Стара Загора, утвърди на първо четене плануваните промени.

С 19 гласа „ За “ депутатите поддържаха законопроекта, импортиран от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и други депутати от трите обединения ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Измененията плануват завишаване на наказванията за причиняване на междинна и лека телесна щета. В момента наказването за междинна телесна щета е до 6 години отнемане от независимост, а законопроектът планува то да стане до 8 години.

С промените депутатите в действителност унищожават опцията за налагане на пробационни ограничения при нанасяне на лека телесна щета. Ако предложенията бъдат дефинитивно утвърдени, наказването ще бъде до 2 години затвор, ако леката телесна щета е с последици за здравето. Ако е без – планува се санкция. Глобата също се завишава и става от 500 до 1000 лева В момента тя е от 100 до 300 лева

От групата на „ Възраждане ” също имаха оферти за промени в Наказателен кодекс, измежду които да се постави най-малко от 3 месеца на наказването отнемане от независимост при лека телесна щета, както и наказването при лека телесна щета да стане от три месеца до три година или пробация. Тяхното предложение също беше признато с гласовете на 16 депутати. Трима членове на комисията бяха срещу.

И сътрудниците в интимна връзка ще имат право на протекция като при домашно принуждение, гласоподава още правната комисия. 12 бяха „ за “, шестима срещу. Негативни мнения имаше във връзка с дефиницията, която се дава в плана.

Липсата на такова определение в закона е видяно от дълго време от съдиите, споделиха представителите на Върховния съд /ВКС/. Според тях би трябвало да има определение, с цел да може и съдът да има някакво управление. Но пък дефиницията имала потребност от промяна, защото елементи от нея не били ясни.

Трябва да има някаква връзка и обязаност сред причинителя и потърпевшия – дали ще е покрив или някаква друга обязаност, само че би трябвало да има някаква, споделиха от Върховен касационен съд.

Според съдиите от този закон липсвала огромна група хора и част от тях били много уязвими – хора, които са в спешни центрове, хора, които живеят на някакво съображение с различен – на договорни връзки, наеми, квартиранти. На процедура законът не дава отбрана на такива хора.

Юристи, които бяха в комисията, разясниха, че в предложенията не са включени огромни групи хора.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР