Правителството в Кипър подготвя допълнителни мерки за справяне с нарастващия

...
Правителството в Кипър подготвя допълнителни мерки за справяне с нарастващия
Коментари Харесай

В Кипър подготвят допълнителни мерки за противодействие на инфлацията и икономическата криза

Правителството в Кипър приготвя спомагателни ограничения за справяне с възходящия инфлационен напън и икономическата рецесия като последствия от войната в Украйна. Пакетът се разисква през днешния ден на среща на президента Никос Анастасиадис с министри и представители на  работодателите и синдикатите.

По данни на статистическата работа инфлацията в Кипър през април доближава 8,8%.

Обсъжданата незабавна антикризисна стратегия е ориентирана към финансова поддръжка на семействата и бизнеса, даване на облекчения на уязвимите групи от популацията, отбрана на приходите и покупателната им дарба.

Правителството има намерение да продължи настоящите в този момент антиинфлационни ограничения - понижаване на Данък добавена стойност върху електрическата енергия за битовите консуматори и уязвимите групи, както и понижаване на акцизите върху горивата, с вероятно още 3 месеца, споделиха от финансовото министерство.

Мярката се поддържа изцяло от обществените сътрудници, само че с по-дълъг период на деяние - до края на годината.

Синдикатите желаят да бъдат увеличени разнообразни компенсации и обществени помощи, с цел да се покрият нарасналите разноски за живот, както и да се вкара таван на цените и понижаване на Данък добавена стойност за артикули от първа нужда.

Сред предложенията на работодателските организации до държавното управление е да се удължи срокът на държавната гаранционна скица за обезпечаване на ликвидност на фирмите, да се вкара понижена ставка на Данък добавена стойност и облекчени процедури за енергоспестяващи планове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР