Правителството ще предложи на депутатите да разпределят събраните допълнителни приходи

...
Правителството ще предложи на депутатите да разпределят събраните допълнителни приходи
Коментари Харесай

Правителството предлага на парламента да одобри 1.2 млрд. за добавка към пенсиите и енергийни помощи

Правителството ще предложи на депутатите да разпределят събраните спомагателни доходи от 1.2 милиарда лв. в бюджета за добавки за пенсионерите през идната година и спомагателна помощ поради високите цени на електрическата енергия. Това е нов метод, откакто разпределянето на приходите през последните години на кабинета " Борисов " обичайно се правеше с постановления на Министерски съвет в края на декември. Така бяха раздавани и сумите за градежа на автомагистрала " Хемус ", които през последните месеци са обект на следствие от Министерство на вътрешните работи и прокуратурата.

" Вярвам, че това е методът за транспарантно ръководство на тези спомагателни доходи, а не просто с решения на Министерски съвет ", разяснява министър председателят Кирил Петков.

Ако Народното събрание реши да не изразходва средствата, с тях автоматизирано ще бъде понижен дефицитът на касова основа в края на годината.

Предложението е 750 млн. лв. да бъдат употребявани за Коронавирус добавки за пенсиoнeрите, а 450 млн. лв. да бъдат отделени за спомагателна помощ за бизнеса поради тока.

Добавката на пенсионерите би трябвало да е по 60 лева от 1 януари до юни 2022 година включително Така минималните пенсии биха станали 430 лева (370 лева от 25 декември + добавка от 60 лева) и обединението би изпълнила уговорката си пенсионерите да не получават по-малкото в сравнение с понастоящем (300 лева минимална пенсия + 120 лева добавка за октомври, ноември и декември).

Също по този начин Министерският съвет предлага на Народното събрание да утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на енергетиката за 2021 година в размер до 450 млн. лева за отплата за високите цени на електрическата сила и природния газ за крайните небитови консуматори за първото тримесечие на 2022 година, без да се оповестяват детайлности.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР