Правителството разгледа и взе решение на днешното си заседание, с

...
Правителството разгледа и взе решение на днешното си заседание, с
Коментари Харесай

От 24 април България спира временно вноса на храни от Украйна

Правителството прегледа и взе решение на днешното си съвещание, с което лимитира краткотрайно достъпа на редица артикули с генезис Украйна до територията на нашата страна. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Решението ще влезе в действие от 24 април и ще продължи до 30 юни 2023 година

" България на процедура последва образеца на три други страни с опасенията, че нашият пазар е пренаситен с култури. Имаме продукция за няколко милиарда, за която считаме, че в случай че не вземем ограничения, мъчно ще осъществяваме и ще поносим загуби ", добави Гечев.

" Третият ни мотив е, че по този начин или другояче към този момент спретите коридори от редица европейски страни, ще бъдат още веднъж пренасочени към коридора, който е през Румъния и надлежно по-късно през България. Българското държавно управление реагира съгласно информацията и пълномощията, които има. Включително има съществени опасения от прилежащи страни във връзка с фитосанитарните качества на редица от продуктите. Знаете, че някои от страните имат унищажена продукция, има позитивни проби за неразрешени в Европейски Съюз препарати. На тази база беше взето това решение ", сподели Явор Гечев.

Решението изключва преноса на артикули за трети страни.

" Подкрепата ни за Украйна продължава. Днес ще имаме среща с Европейска комисия. Има по-сериозно схващане от тяхна страна какъв брой значим проблем е това за нас. 16% от заетите са в земеделиеот, над 7 милиарда продукция. Ние не можем да позволим българските производители да бъдат наранени по този метод. Продължаваме разговора с Европейска комисия. Гарантираме преноса през територията на България ", удостовери икономическият министър Никола Стоянов.
https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/181491424793395
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР