Правителството одобри трите държавни бюджета за догодина - на държавата,

...
Правителството одобри трите държавни бюджета за догодина - на държавата,
Коментари Харесай

Правителството одобри трите държавни бюджета за 2020 г.

Правителството утвърди трите държавни бюджета за следващата година - на страната, на здравната каса и на публичното обезпечаване. Заложено е нарастване на заплатите в бюджетния бранш, образованието и опазването на здравето.

Вижте повече от Цветелина Катанска.

Бюджет без изненади, който резервира сегашната политика на държавното управление, както във връзка с налозите, по този начин във връзка с обществените заплащания, беше показан през днешния ден на Министерския съвет. Този бюджет е уравновесен, т.е. приходите и разноските са равни. Приоритетни остават областите обучение, защита, опазване на здравето, както и повишение на приходите.

Приходите, които ще бъдат събрани тази година от страната, са 46 милиарда и 800 млн. лв.. По-голяма част от тях ще дойдат от налози и главно от Данък добавена стойност. Освен това една четвърт ще бъде обезпечена посредством обществени заплащания. И тази, и идната година ставките на главните налози ще останат без смяна - 20% Данък добавена стойност и по 10% корпоративен и подоходен налог. Промяна няма да има и при обществените заплащания. 8% ще бъде здравната вноска, 25% - обществените вноски.

Минималният застрахователен предел ще бъде 610 лева от 1 януари поради повишаване на минималната работна заплата. Максималният застрахователен приход ще остане 3 000 лева, с което ще се резервира и таванът на пенсиите от 1200 лева

След като бъдат събрани приходите, ще стартира тяхното систематизиране.

Най-голяма част от бюджета ще отиде за обществени и стопански действия. Под 5% са ориентирани за опазване на здравето. Почти толкоз отива и за защита и сигурност. За обучение - 4%. Под 2% са разноските за строителство и запазване на околната среда.

Както всяка година и тази държавното управление отделя към 1% от бюджета като вноска в бюджета в Европейски Съюз. Най-малко пари са отделени за просвета, отдих и спорт.
Бойко Борисво, министър-председател: За външния дълг, тъй като имаше доста спекулации - сега ние сме трети в Европейски Съюз по невисок външен дълг. По времето, което управляваме тези три години, външният дълг понижа с 31 %. И от 28% до края на мандата сме възнамерявали да е 19,5% - под 20%. Това демонстрира отговорността към идващите генерации и че харчим толкоз, колкото изкарваме. Навсякъде, във всички браншове са отделени повече пари. Безработицата отива на рекордните 4%. На процедура единствено на тези, на които не им се работи, те не работят. Повече пари има и за просвета, и за спорт, за инфраструктурни планове.
Още през днешния ден се чака трите бюджета да бъдат импортирани в Народното събрание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР