Правителството обмисля пребалансиране на клиничните пътеки и постепенното им отпадане

...
Правителството обмисля пребалансиране на клиничните пътеки и постепенното им отпадане
Коментари Харесай

Правителството обмисля пребалансиране на клиничните пътеки и постепенното им отпадане

Правителството обмисля пребалансиране на клиничните пътеки и последователното им отпадане от метода на остойностяване на услугите в здравната система.

Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев на съвещанието на бюджетната комисия, където на първо четене беше признат бюджетът на Здравната каса (НЗОК) за актуалната година.

Реформата ще става поетапно, с цел да не „ избухне “ финансово системата, посочи министър Василев.

Според Асен Василев клиничните пътеки са стар вид за финансиране в здравната система:

„ Поне първоначално най--вероятно би трябвало да има ребалансиране, а по-късно да се премине към по-модерни способи на финансиране, само че това, както знаете, изисква много деликатен надзор, с цел да не избухне финансово цялата система “.

Бившият здравен и финансов министър Кирил Ананиев, който сега е народен представител от ГЕРБ, също призна, че клиничните пътеки са неактуален способ за финансиране

„ Дори и откакто се обясни и се одобри от обществеността, в това число и от гилдията, смяната в модела на финансиране, е належащо най-малко половин година, до момента в който се трансформират всички нормативни актове. Така че, хубаво е да стартира да се мисли още от през днешния ден “.

В бюджета на Здравната каса за тази година се залагат повече пари за доболнична помощ, като акцент има върху профилактиката и ранната диагностика.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР