Правителството на Унгария наложи неочакван данък върху нетните приходи на

...
Правителството на Унгария наложи неочакван данък върху нетните приходи на
Коментари Харесай

Унгария наложи извънреден данък на производителите на лекарства

Правителството на Унгария наложи непредвиден налог върху чистите доходи на производителите на медикаменти , генерирани през 2022 година и 2023 година, в опит да запуши дупки в държавния бюджет, оповестява Ройтерс.

Според издадения държавен декрет процентът нараства прогресивно и ще бъде 8% при чисти доходи над 150 милиарда форинта. Компаниите би трябвало да платят новия налог както за 2022 година, по този начин и за 2023 година през идната година, защото държавното управление се пробва да понижи недостига, който се чака да доближи 6,1% от икономическото произвеждане тази година.

Премиерът Виктор Орбан по-рано тази година наложи огромни изключителни налози върху редица браншове , в това число банки, застрахователи, енергетика и самолетни компании. Това раздруса вложителите и подсети за сходни налози, които популистът Орбан беше употребявал, с цел да поправя бюджета, откакто пристигна на власт през 2010 година

Орбан е изправен пред дилемите да овладее недостига и да избегне криза в стопанската система, като се чака инфлацията да се форсира до 26-27% през идващите месеци.

В указа се показва, че новият налог ще бъде 1% за чисти доходи под 50 милиарда форинта и 3% за част от приходите сред 50 милиарда и 150 милиарда , скачайки до 8% за чисти доходи над 150 милиарда форинта. Най-голямата унгарска фармацевтична компания Richter ще бъде изключително мощно наранена от новия налог.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР