Китайският президент Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин осъдиха

...
Китайският президент Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин осъдиха
Коментари Харесай

Руснакът и китаецът са братя завинаги: Си Дзинпин и Путин препотвърдиха дружбата между Русия и Китай

Китайският президент Си Дзинпин и съветският президент Владимир Путин осъдиха това, което дефинираха като все по-агресивно държание на Съединени американски щати в четвъртък, и дадоха обещание да задълбочат така и така тесните отбранителни и военни връзки на своите страни.
В очевидно неуважение към Вашингтон, чийто върховен посланик отлетя в Китай предишния месец, с цел да се опита да убеди Пекин да понижи връзките си с Москва, Си алармира, че Пекин и Москва са единомислещи по редица значими въпроси, в това число по отношение на Украйна, и ще устояват на западния напън да намалят връзките си.
„ Отношенията сред Китай и Русия през днешния ден са мъчно извоювани и двете страни би трябвало да ги ценят и поддържат “, сподели Си на Путин.
„ Китай желае... взаимно да реализира развиването и подмладяването на нашите съответни страни и да работи дружно за отбрана на честността и справедливостта в света. “
В взаимно изказване се приказва за опасения по отношение на това, което беше разказано като старания на Съединени американски щати да нарушат стратегическия нуклеарен баланс, по отношение на световната противоракетна защита на Съединени американски щати, която заплашва Русия и Китай, и по отношение на проектите на Съединени американски щати за високоточни неядрени оръжия.
Путин, по време на първото си задгранично пътешестване, откогато беше встъпил в служба този месец за нов президентски мандат, разказа съдействието на Москва и Пекин в международните каузи като един от главните стабилизиращи фактори на интернационалната сцена.
„ Заедно пазиме правилата на справедливостта и демократичния международен ред, отразяващ многополюсната действителност и учреден на интернационалното право “, сподели Путин на Си.
Посещението на Путин идва седмици откакто държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен отлетя в Китай, с цел да изрази угриженост по отношение на това, което сподели, че Китай поддържа съветската войска и ден откакто сподели, че Вашингтон ще продължи да постанова наказания на китайски компании, доставящи съветския защитителен бранш.
Посещението на Блинкен в Китай наподобява е било несполучлив опит да се подкопае партньорството „ без ограничавания “, оповестено, когато Путин посети Пекин през февруари 2022 година, единствено дни преди да изпрати десетки хиляди бойци в Украйна, предизвиквайки най-смъртоносната сухопътна война в Европа след Втората международна война.
Избирайки Китай за първото си задгранично пътешестване, откогато постави клетва този месец за шестгодишен мандат, който ще го задържи на власт най-малко до 2030 година, Путин изпраща обръщение към света за своите цели и силата на персоналните си връзки с Xi.
Съвместното изказване беше разказано като задълбочаване на стратегическите връзки и се приказва съответно за това по какъв начин взаимното съдействие в секторите на защитата сред двете народи усъвършенства районната и световната сигурност и за проектите за усилване на военните връзки.
Той също по този начин осъди самодейностите за изземване на активи и благосъстоятелност на непознати страни, което е ясна отпратка към западните ходове за пренасочване на облагите от замразени съветски активи или самите активи в помощ на Украйна.
Си сподели, че и двете страни са съгласни, че политическото споразумяване на рецесията в Украйна е „ вярната посока “, а в взаимното изказване се споделя, че и двете страни са срещу провлечен спор в Украйна и възможния му преход към неконтролируема фаза.
Путин, който дойде в четвъртък за двудневно посещаване, което ще включва диалози за Украйна, Азия, енергетиката и търговията, сподели, че е признателен на Китай за опита да позволи украинската рецесия, добавяйки, че ще осведоми Си за обстановката там, където съветските сили напредват на няколко фронта.
Описвайки първичните си диалози със Си като „ топли и приятелски “, той очерта браншове, в които двете страни укрепват връзките, от нуклеарно и енергийно съдействие до доставки на храни и произвеждане на китайски коли в Русия.
Неформалните диалози сред водачите и висшите чиновници на двете страни, които ще се проведат на чай и вечеря по-късно в четвъртък, се чака да бъдат основни за двудневното пътешестване.
Новоназначеният министър на защитата на Путин Андрей Белоусов, както и външният министър Сергей Лавров, секретарят на Съвета за сигурност Сергей Шойгу и съветникът по външната политика на Кремъл Юрий Ушаков също ще участват, дружно с най-влиятелните изпълнителни шефове на Русия.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР