Правителството на Република Северна Македония ще потърси вариант, чрез предприсъединителните

...
Правителството на Република Северна Македония ще потърси вариант, чрез предприсъединителните
Коментари Харесай

След разстрела на 30 кучета в Струга Скопие ще търси пари от ЕС за приют за бездомни животни - Свят

Правителството на Република Северна Македония ще потърси вид, посредством предприсъединителните стратегии на Европейски Съюз за създаване на приюти за бездомните кучета в страната. Това разгласи министър председателят на северомакедонците Димитър Ковачевски в отговор на журналистически въпрос след ескалация на експанзията против улични кучета.

Проблемът с бездомните кучета в Северна Македония стана настоящ в последните дни, откакто 62-годишен гражданин на стружкото село Ливада беше обвинен като причинител на убийството, с огнестрелно оръжие, на повече от 10 бездомни кучета в Струга, а реакциите в страната се поляризираха. 62-годишният М. З. дошъл в Струга рано сутринта във вторник и между 06:45 и 07:15 часа отстрелял с ловна пушка над 10 кучета. Когато бил арестуван, признал за убийството на 7. Няма информация какво е предиздвикало жителя на Ливада да стреля против бездомните животни, написа македонското издание " Фокус ".

Ситуацията ескалира в сряда, след като Асоциацията за отбрана на животните Anima Mundi разгласи, че същата заран двама мъже още веднъж са стреляли по улични кучета в Струга и са умъртвили над 20 животни. От организацията изпратиха отворено писмо до министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски, в което го приканват неотложно да спре въоръжените лица, а институциите да извършват професионално отговорностите си, според закона.

Според Ковачевски казусът с бездомните кучета е огромен и всеки ден има информация за нападнати жители.

Подчертавайки, че казусът е от компетентността на общините, Ковачевски съобщи, че към този момент е разговарял с министъра на земеделието и при идващото посещаване в Брюксел ще бъде разисквано в съдействие и по предприсъединителните стратегии на Европейски Съюз да бъде построен народен подслон за бездомни кучета.

Междувременно в обществените мрежи бе разгласен митинг в утрешния ден пред постройката на държавното управление в Скопие против убиването и измъчването на уличните кучета.

„ Призоваваме всички да покажем, че това повече не може да се случи и че няма да мълчим за закононарушенията, които стават пред очите ни. Елате в петък с транспаранти, със свирки, с червен цвят, като знак на всички почтени убити животни, тъй като ние сме гласът на всички безгласни почтени души ”, написа в поканата за митинга, в който уредниците питат къде са обещаните държавни приюти, наложителното слагане на микрочип и наложителната кастрация на домашните любимци, " която би решила казуса с бездомните кучета за по-малко от три години ".

Организаторите на митинга настояват, че също не желаят да има бездомни животни, само че това не се взема решение с револвер и отрова.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР