Правителството на Кирил Петков ще продължи да внася сигнали в

...
Правителството на Кирил Петков ще продължи да внася сигнали в
Коментари Харесай

Това е задкулисието, срещу което се борим. ГЕРБ, ДПС, ИТН и Възраждане искат смяна на Никола Минчев


Правителството на Кирил Петков ще продължи да внася сигнали в Европейската прокуратура и няма да влиза в подмолни сделки с опозицията в лицето на ГЕРБ, Движение за права и свободи, "Възраждане " и неотдавна напусналата обединението "Има подобен народ " (ИТН).

Това заявява в четвъртък от парламентарната естрада министър председателят Петков, който дружно с вицепремиерите си участва на съвещанието на депутатите, на което се разисква предварителното освобождение на ръководителя на Народното събрание Никола Минчев (ПП).

Искането беше импортирано от парламентарната група на Има Такъв Народ в сряда и получи поддръжката на. Основният претекст в него е, че Минчев не е позволил външната министърка в оставка Теодора Генчовска да бъде изслушана в сряда на закрито съвещание, с цел да може да показа засекретени от нея документи, показващи, че Петков е поел задължения пред Брюксел за бързо събаряне на българското несъгласие над началото на договаряния на Северна Македония с Европейски Съюз.

Тезата на ръководещите е, че предлагането на Има Такъв Народ за чуване на Генчовска е било признато без в него да се показва, че тя ще разисква класифицирана информация и по тази причина точката в дневния ред е предвиждала намерено съвещание.

Още при започване на парламентарния ден в четвъртък ръководителят на групата на Има Такъв Народ Тошко Йорданов предложи сътрудниците му първо да прегледат оставката на Минчев, а едвам по-късно да продължат да разискват актуализацията на бюджета, която стартира да се гледа в сряда. Предложението му беше признато с гласовете на новооформилото се болшинство сред ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и "Възраждане ".

Първи думата взе ръководителят на групата на "Продължаваме смяната " Андрей Гюров , който дефинира идното гласоподаване за отстраняването на сътрудника му Минчев като тест, в който "мафията ще си преброи гласовете ". Той нападна остро водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов, само че без да му загатва името.

Последва серия от остри замени на реплики и процедурни пояснения сред депутати от Има Такъв Народ и Политическа партия, в които в един миг се включиха и някои от отделилите се петима депутати от партията на Трифонов. Заседанието от време на време беше прекъсвано от ръкопляскания от "Продължаваме смяната " или от викания "Оставка " от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ.

Председателят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Георги Свиленски съобщи цялостната поддръжка на левицата за Никола Минчев, който назова "най-добрия ръководител на Народното събрание, който съм виждал в осемгодишния си опит като народен представител ". Той изложи хронологията на чуването на Генчовска в сряда, потвърждавайки, че в споменаването на секретните документи е било, откакто Народното събрание към този момент е решил тя да приказва в намерено съвещание. В спор с него влезе Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

В един миг министър председателят Кирил Петков изиска думата и застана на трибуната, с цел да заявява пред опозицията, че държавното управление му ще продължи да отстоява досегашните си позиции макар отдръпването на Има Такъв Народ и, който би трябвало да бъде гласуван след седмица.

"Ако си мислите, че с оставката ще ни притесните като държавно управление и ще се договаряме с вас, грешите ", обърна се той към групата на ГЕРБ.

По отношение на Движение за права и свободи Петков добави, че "ако си мислите, че ще понижим броя на сигналите до европрокуратурата и че ще спрем да повтаряме, че Делян Пеевски е един от най-корумпираните хора съгласно американските управляващи, няма ".

Последва и имитация към "Има подобен народ ", измежду чиито депутати министър председателят означи, че има почтени хора, които осъзнават историческия миг, в който се намира страната.

Към "Възраждане " той зададе въпроса по какъв начин ще обяснят на гласоподавателите си, че ще гласоподават оставката на Минчев дружно с Движение за права и свободи, откакто едно от главните им обръщение е точно против придвижването на почетния водач Ахмед Доган.

"Това е задкулисието, против което се борим всеки ден ", заключи министър-председателят.

"Ние сме тук не с цел да крепим некадърното ви и корумпирано държавно управление, а с цел да го свалим. И ще го свалим ", отговори му Йордан Цонев , добавяйки, че въпросът, който най-често чува от гласоподавателите си е – по кое време ще си отиде този кабинет.

Тома Биков от ГЕРБ назова Кирил Петков "пародия на Робеспиер в Конвента " и напомни, че когато стартира разпад на ръководещото болшинство, първата жертва нормално е ръководителят на Народното събрание. Затова съгласно него за освобождението на Никола Минчев ще носи лична виновност Петков.

Очаквайте детайлности.

Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР