Пратеникът на Европейския съюз (ЕС) за диалога между Сърбия и

...
Пратеникът на Европейския съюз (ЕС) за диалога между Сърбия и
Коментари Харесай

ЕС с нови опити да стопли отношенията Косово-Сърбия

Пратеникът на Европейския съюз (ЕС) за разговора сред Сърбия и Косово Мирослав Лайчак в четвъртък беседва в Прищина с президента на Косово Вьоса Османи и премиера Албин Курти , заяви АП.

Срещата бе част от новите старания за използване на скорошно съглашение за нормализиране на връзките сред съседите.

" За да стане това правно обвързващ документ, ние също би трябвало да се споразумеем по какъв начин да го създадем, тъй като би трябвало да знаем какви са стъпките, каква е последователността от стъпки, какви са периодите ", сподели Лайчак пред кореспонденти.

Той сподели, че срещата с Курти " оправда упованията ми ".

Следващата седмица Лайчак ще посети Белград със същата цел.

Припомняме, че предишния месец в Брюксел сръбският президент Александър Вучич и Курти дадоха безмълвното си утвърждение на проекта на Европейски Съюз за преустановяване на месеците на политическа рецесия и за възстановяване на връзките.

Споразумението планува двете страни да признават взаимно формалните си документи и национални знаци и да зачитат своята самостоятелност, автономност и териториална целокупност, право на самоопределяне, отбрана на правата на индивида и недискриминация.

 Вучич: Европейски Съюз плаши Сърбия с изолираност при неуспех на проекта за Косово
Вучич: Европейски Съюз плаши Сърбия с изолираност при неуспех на проекта за Косово

Сръбският водач няма да признае Прищина, нито ще я пусне в Организация на обединените нации

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел сподели в четвъртък, че ще свика идната среща на високо равнище сред Вучич и Курти в Охрид, Северна Македония, на 18 март.

" Срещата ще се концентрира върху завършването на анекса за използване на съглашението с Европейски Съюз по пътя към нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия ", се споделя в изказване от офиса на Борел.

И Сърбия, и Косово желаят да се причислят към Европейски Съюз, който желае от тях първо да разрешат разликите си.

Косово е някогашна сръбска провинция с болшинство от етнически албанци, която се отдели през 2008 година

Декларацията за самостоятелност на Прищина беше приета от доста западни страни, само че се опълчи на Сърбия, с поддръжката на Русия и Китай. Посредничените от Европейски Съюз договаряния сред Белград и Прищина означиха дребен прогрес през последните години.
 Борел регистрира прогрес сред Сърбия и Косово
Борел регистрира прогрес сред Сърбия и Косово

Пробив в връзките сред двете балкански страни

Вучич бе безапелационен и че не е подготвен да признае независимостта на Косово, нито да му разреши да се причисли към Организация на обединените нации.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР