Пратеник на Вселенския партиарх Вартоломей - митрополит Андрей - е

...
Пратеник на Вселенския партиарх Вартоломей - митрополит Андрей - е
Коментари Харесай

Пратеник на Вселенската патриаршия в РСМ дни след влиятелен представител на руската църква

Пратеник на Вселенския партиарх Вартоломей - митрополит Андрей - е посетил Бигорския манастир в Северна Македония, където се е срещнал с игумена на манастира Партений, оповестява

" Вярваме, че нашето другарство ще бъде още по-силно и ще продължим дружно да се молим за сполучлив излаз на дългогодишния проблем с нашата черква, с приемането на томос за автокефалност от първопрестолната майка-църква, Вселенската патриаршия ", декларирал при срещата владиката Партений.

Митрополит Андрей, който е и професор по църковна история на богословския факултет на Солунския университет и има съществени проучвания за историята на Охридската архиеписокпия декларирал, че " Вселенската патриаршия е употребила своето канонично право, с цел да могат Охридската архиеписокпия и Охридският архиепископ Стефан да са дружно с останалите православни църкви ".

Няколкодневното посещаване в Бигорския манастир на делегацията на Вселенската патриаршия идва безусловно дни след визитата в РСМ на съветския митрополит и началник на интернационалните връзки на РПЦ митрополит Алексей. То породи неодобрение и догатки, че съветската черква употребява църковната дипломация, с цел да прокарва ползи на Кремъл в РСМ. Също по този начин се допуска, че РПЦ се пробва да притегли на своя страна Охридската архиепископия в съперничеството си с Вселенската патриаршия и желанието да господства вместо нея измежду православните поместни църкви.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР