Повод са поредните случаи на насилие над жени, най-драстичният от

...
Повод са поредните случаи на насилие над жени, най-драстичният от
Коментари Харесай

ДПС, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ внесоха два законопроекта за по-голяма защита от домашно насилие

" Повод са следващите случаи на принуждение над дами, най-драстичният от които е зверството в Стара Загора над 18-годишната Дебора Михайлова. В резултат на садистично нахлуване с макетен нож, осъществено от 26-годишен мъж, тя има 400 шева по главата и цялото тяло, също така е със строшен нос и обръсната коса ", показват от Движението.

Първият план е за смяна на Наказателния кодекс. С него се завишават наказванията за причиняване на междинна и лека телесна щета.

Който аргументи другиму междинна телесна щета, да се санкционира с до 8 години затвор, планува общият законопроект. В момента наказването е до 6 години отнемане от независимост. Промяната е в член 129 от Наказателен кодекс.

Възможността да се постанова пробация при нанасяне на лека телесна щета да отпадне от член 130 на Наказателен кодекс, оферират вносителите. Наказанието е до 2 години затвор. Глобата да стане от 500 до 1000 лева, планува планът. В момента тя е от 100 до 300 лева

Домашното принуждение към този момент да се санкционира освен при брак или общуване на фамилни начала, само че и при интимна връзка, е записано в ремонти в член 2 на Закона за отбрана от домашно принуждение, импортирани още веднъж с общ законопроект от трите парламентарни групи.

" Домашно принуждение е всеки акт на физическо, полово, психическо, прочувствено или икономическо принуждение, както и опитът за такова принуждение, насилственото ограничение на персоналния живот, персоналната независимост и персоналните права, осъществени по отношение на лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в фамилна връзка или интимна връзка ", е записано в предлагането за новия текст от закона. Той постановява, че " интимна връзка е непринуден релативно дълготраен съюз сред две лица, който поражда и съществува като фактическо положение, без да е належащо спазването на правно контролирана процедура и без значение дали лицата споделят едно домакинство, като водещ детайл е строго персоналния темперамент на техните връзки. "

Предвижда се и още една смяна - отбрана по закона да може да търси всяко лице, " което е родственик по права или по съребрена линия до четвърта степен в това число, на лицето, с което се намира или е било в интимна връзка ".

С предлаганите промени в Закона за отбрана от домашното принуждение се уголемява кръгът на лицата, които попаднат под отбраната му, като по този метод се попълня една празнина във връзка с забележителна група лица, които са в интимни в действителност връзки, без значение дали споделят едно домакинство, показват в претекстовете си вносителите.

Водени от дълга си пред обществото, предлагаме промени, които да дадат съответен отговор на зачестилите в последно време зверства, декларират в претекстовете си за смяна на Наказателен кодекс трите групи в Народното събрание, представени в известието на пресцентъра на Движението.

В пост на фейсбук страницата на " Продължаваме промяната - Демократична България " депутатът Калина Константинова написа: " Жертвите на домашно или основано на пола принуждение и жертвите на пропагандата си наподобяват по това, че не могат да се защитят сами. Те към този момент са под тежко въздействие. Не могат да вършат съответни избори, решенията им от време на време са нелогични, живеят в боязън, действителността им е подбудена извън. От принудител. Или от насилническа теория ". Ние би трябвало да предпазим тези жертви, да подсигуряваме правата им и да опитаме да излекуваме вредите, счита тя.

Така стигаме и до парадокса, при който всички, които разбираме потребността от по-добра отбрана за жертвите на принуждение и виждаме дупките в законите и в работата на институциите, сме упрекнати, че надали не съзнателно сме " основали " зверския случай в Стара Загора, като акция за приемане на Истанбулската спогодба, написа още Константинова. " Дори това беше наречено СПО - специфична психическа интервенция. Колко арогантна прилика с войната на Русия в Украйна! ", показва още тя.

За импортираните промени в двата закона от трите парламентарни групи оповестява и ГЕРБ на страницата си във Facebook. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи предлагаме смяна в Наказателен кодекс и ЗЗДН, които плануват по-строги санкции при нанесени телесни повреди и гаранции за отбрана от домашно принуждение в интимна връзка, се показва в текста.

Трите парламентарни групи чакат да бъде планувано изключително съвещание на Народното събрание, на което да се прегледат законопроектите.

Правната комисия ще заседава по текстовете в четвъртък, а се чака изключителното съвещание на Народното събрание да бъде на 7 август.

Омбудсманът Диана Ковачева внесе също през днешния ден в Народното събрание предложение за наказателна отговорност за мъчение и унизително отношение, оповестиха от пресцентъра на институцията. Текстът е за промени в Наказателния кодекс, с които да се инкриминират действия, унижаващи човешкото достолепие посредством причиняване на физическа болежка или страдалчество, и цели да се включи нов състав на закононарушение с действия, отговарящи на определенията за мъчение, изтезание, унизително отнасяне. Поводът е казусът от Стара Загора.

Вчера с митинги в цялата страна хората показаха поддръжката си за 18-годишното момиче, жертва на принуждение в Стара Загора.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР