Повишаването на телесната температура над нормалните стойности представлява контролирана реакция

...
Повишаването на телесната температура над нормалните стойности представлява контролирана реакция
Коментари Харесай

Повишена телесна температура при децата

Повишаването на телесната температура над естествените стойности съставлява следена реакция на организма. Температурата на тялото се контролира от термочувствителни неврони, ситуирани в хипоталамуса (структура в мозъка). Тези неврони са в непрестанен контакт с рецепторите за топло и студено, ситуирани в кожата и мускулите. Поддържането на естествена телесната температура се реализира посредством няколко физиологични механизма:

Пренасочване на кръвотока от и към кръвоносните съдове в кожата;
Повишаване или угнетяване на потоотделянето;
Промяна на количеството и състава на екстрацелуларното (извънклетъчно) пространство;
Поведенчески промени (например конфигуриране на климатичната апаратура на по-топло или по-студено).

Нормалната телесна температура се трансформира в рамките на деня. Рано сутринта тя е по-ниска, а късно следобяд или вечерта е с към 1 оС по-висока.

1. Какво се случва в тялото при повишение на телеснта температура?

Фебрилитетът (високата температура) се контролира по същия метод, както и естествената телесна температура. Разликата е в това, че „ термостатът " на организма се пренастройва към по-висока температура. Това се случва под въздействие на синтезирани в човешкото тяло ендогенни пирогени, както и на някои други биологично дейни субстанции.

Освен това множеството микробиологични сътрудници и техните артикули на синтез съставляват „ екзогенни пирогени ", които подтикват образуването на ендогенни пирогени в организма, а оттова и повишение на телесната температура.

Фебрилитетът може да има разнородни аргументи, като може да възникне в следствие от зараза, ваксини, въвеждане в организма на биологични сътрудници, тъканна увреда, малигнен развой, банкет на медикаменти, болести на съединителната тъкан, инфекциозен развой, ендокринни болести и други.

2. Какви са заплахите при нараснала телесна температура?

Повечето изследвания потвърждават, че нарасналата телесна температура е приспособителна реакция на организма и би трябвало да бъде лекувана единствено при избрани условия.

При фебрилитет в организма се покачва кислородната консумация, продукцията на въглероден диоксид, минутният сърдечен размер. В това отношение фебрилитетът може да обостри сърдечната непълнота при кардиологично заболели деца и при такива с болнав синдром. Тя може да утежни дихателната непълнота при деца с хронични дихателни болести, метаболитният баланс при деца със захарен диабет.

Освен това децата на възраст от 6 месеца до 5 години са застрашени от неусложнен фебрилен спазъм, а тези с подлежаща епилепсия могат да развият припадък в следствие от нарасналата телесна температура.

3. Какво да предприемем при температура?

Фебрилитет по-нисък от 39 оС при дете без подлежащо хронично заболяване не изисква лекуване. При повишаване на температурата над тази стойност нормално децата стартират да се усещат по-дискомфортно и в този случай даването на антипиретик (температуропонижаващо средство) облекчава тези недоволства. Освен, че оказва симптоматично влияние, антипиретикът не трансформира хода на инфекциозното заболяване.

Даването на температуропонижаващи средства още при по-ниска температура се предлага при високорискови пациенти, които имат подлежащо кардиологично, метаболитно или неврологично заболяване, както и при такива, които са претърпели в предишното фебрилен спазъм.

Температура над 41 оС е индикатор за тежка зараза или заболяване на централната нервна система и би трябвало постоянно да бъде лекувана с антипиретик.

Парацетамол, ацетилсалицилова киселина и ибупрофен са най-често употребяваните антипиретици.

Употребата на ацетилсалицилова киселина в детска възраст се асоциира с нараснал риск от развиване на синдром на Рей и заради тази причина следва да се заобикаля.
Парацетамол в доза 10-15мг/кг няма съществени странични резултати и може да се ползва 3-4 пъти на ден. При предозиране може да се стигне до токсична увреда на черния дроб.
Ибупрофенът се ползва в доза 5-10мг/кг. При него предозиране рядко се следи, а по-честите странични резултати са свързани с кървене от гастроинтестиналния тракт и диспепсия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР