Влошеното състояние на здравеопазването е с най-вредно влияние върху демографската

...
Влошеното състояние на здравеопазването е с най-вредно влияние върху демографската
Коментари Харесай

Влошеното състояние на здравеопазването влияе най-негативно върху демографската криза в България

Влошеното положение на опазването на здравето е с най-вредно въздействие върху демографската рецесия в България. Демографията зависи от смъртността, раждаемостта и миграцията, като смъртността е единственият фактор върху, който може да се въздейства в средносрочен проект. С тези думи Христо Михайловски, дистрикт гуверньор на „ Ротари България " откри кръгла маса на тематика " Здравеопазване и обучение: Възможни решения за превъзмогване на демографската рецесия ". И добави, че съществена цел на Ротари е да осъществя планове, които дават решения на проблеми, свързани със опазването на здравето и образованието в страната.

В опазването на здравето превъзмогването на демографската рецесия е допустимо посредством понижаване на детската смъртност. България съумя да понижи тази отрицателна наклонност и през последните 15 година има спад с към 10%, съобщи някогашният здравен министър проф. Христо Хинков. По думите му детската смъртност е индикатор, който е най-близо до качеството на медицинските услуги и базирайки се на него най-точно може да се мери какво се прави в опазването на здравето. Хинков сподели още, че съгласно него би трябвало да се обезпечи качествено наблюдаване на бременните и на новородените, както и да се основават условия младите майки да отглеждат децата си по верен метод.

За различен някогашен министър на здревопазването доктор Стойчо Кацаров предварителната защита и качеството на здравните услуги у нас са измежду главните аргументи за високо смъртност, за жалост по която България преди всичко в Европейски Съюз. „ Имаме ужасяващи медико-статистически индикатори, които са най-лоши в Европейски Съюз - живеем най-кратко, умираме най-рано, детската смъртност е по-висока, индикаторите за предотвратима смъртност са обезпокоително високи и десетилетия остават едни и същи, макар че средствата за опазване на здравето са увеличени двукратно ", уточни доктор Кацаров. Според него всичко това значи, че парите за опазване на здравето са изхарчени неефективно. Високото равнище на доплащане от страна на пациента - близо 40%, лимитира достъпа до здравна помощ, сподели още той.

Пациентът може да стане център на системата, в случай че заплащането зависи от неговия избор къде да се лекува, а не се устоят структури, както прави Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) сега. Разходите за опазване на здравето ще намалеят, в случай че НЗОК се демонополизира, сподели още доктор Кацаров, давайки за образец сходна смяна, направена в Нидерландия, която сега е страната с най-хубаво опазване на здравето в Европа. Тогава пациентът с изключение на доктор и лечебно заведение ще може да избира и сменя осигурителя си.

Четири от дейните сега планове на „ Ротари България " са ориентирани към предварителна защита в опазването на здравето.
По плана „ Ранно диагностициране на рак на гърдата " в интервала септември 2023 - януари 2024 година акцията се е състояла в 18 общини, прегледани са 2250 дами. При 45 от тях са открити суспектни структурни аномалии и те са ориентирани за биопсия, сподели доктор Николай Болтаджиев, ръководител на Центъра за отбрана правата в здравепоазването. Докато в интервала 2012 - 2022 година са били осъществени 18 877 прегледа в 77 общини. За този интервал са открити 192 карцинома, 652 кисти и 323 аденома и всички диагностицирани дами са били насочвани за спомагателна диагностика и лекуване към профилирани лечебни заведения, сподели още той.

„ Дари кръв, избави живот " е план на „ Ротари България ", който предлага посредством специфичен мобилен център да се дава опция за даряване на кръв в разнообразни обитаеми или отдалечени места, както и в огромни колективи. През последните години се регистрира наклонност на минимално повишение на броя на кръводарителите у нас, като за предходната година те са били 167 000 души, а събраната дарена кръв е била към 73 хиляди литра. По думите на проф. Каролина Любомирова, заместник-ректор на Медицинския университет в София за ефикасното реализиране на този план Ротари разчита на поддръжка на Министерството на здравеопазването.

Проектът „ Безопасност на пациента " цели да се увеличи сигурността на пациентите и да се понижи до най-малко рискът по време на лекуване. Сред основните оферти са да бъде основана система за докладване, регистрация и анализиране на нежелани събития, случаи на несполучливо лекуване и медицински неточности. Въвеждането на оценка на лечебните заведения на база знаци за сигурност на пациентите също е измежду значимите ограничения, които биха повишили информираността, а оттова сигурността на пациентите.

Повече от 8 години „ Ротари България " работи и за смяна на настройките на младежите и обществеността за висока непоносимост към експанзията на пътя. Проектът „ Дай път на живота " е ориентиран към разнообразни целеви групи, само че с главен фокус върху деца на възраст 9-13 години и млади водачи до 24 година Целта на плана е в средносрочен проект да възпитава виновни и толеранти водачи, което надлежно да докара до намалявена на тежки проезшествия по пътя.

Сериозно внимание беше отделено и на образованието като моделът „ Динамична класна стая " провокира голям интерес измежду участниците в кръглата маса. Той е създаден от екип с началник проф. Румяна Папанчева и се ползва сполучливо в паралелки от 1 до 4 клас в учебните заведения в Община Бургас.

При този модел се употребяват разнообразни технологии, интерактивни способи и игри. Той има три съществени цели. Първата е да способства за дейна позиция на учениците в образователния развой посредством екипна и планова работа, съчетана с работа в богата на технологии среда. Втората е да образува познания и личностни компетентности (работа в екип, приемливост, отзивчиви и презентационни умения, създаване на ценностна система). И последната е да развие сериозно, логическо и изчислително мислене.

Проф. Папанчева съобщи, че по модела годишно образования минават близо 200 учители, които по-късно регистрират сериозен растеж на вниманието, което децата отделят на наличието и поставените задания по време на часовете.

Ротари България ще продължи да провежда срещи и кръгли маси, посредством които да притегля вниманието на обществеността по тези мъчителни тематики. Организацията предлага решения и планове, за които търси поддръжката на медии и заинтригувани страни. Организацията е отдадена на реализирането на позитивни промени в нашето общество. За последните 30 години, Ротари клубовете в България са осъществили планове, посредством които са вложени над 1 милиард лв.. Основен фокус на плановете са битка с бедността, подкрепяне на образованието, възстановяване на опазването на здравето, отбрана на околната среда и др.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР