Повишаването на лихвените проценти, насочено към борба с инфлацията, може

...
Повишаването на лихвените проценти, насочено към борба с инфлацията, може
Коментари Харесай

Георгиева, МВФ: Вдигането на лихвите заради инфлацията може да задълбочи икономическите различия



Повишаването на лихвените проценти, ориентирано към битка с инфлацията, може да изостри " рисковото " и " задълбочаващото се " разминаване в икономическото показване сред развитите и разрастващите се стопански системи, съобщи в сряда Управляващият шеф на МВФ Кристалина Георгиева.

Георгиева сподели, че инфлацията не е универсално събитие, само че е проблем в редица страни и изключително в Съединените щати. Според шефа на МВФ " инфлацията е проблем заради противоречие сред търсенето и предлагането, заради натиска, който идва от измененията на пазара на труда и заради разтърсвания, идващи от климата, който повлия на цените на храните и селскостопанската продуктивност на много места ".

По-рано през днешния ден бяха показани данни, показващи, че потребителските цени в Съединени американски щати са нарастнали през декември 2021г. със 7% на годишна база - най-голямо нарастване от близо четири десетилетия насам. Това като че ли затвърди упованията, че Фед ще прибегне още този март до първо покачване на федералната фондова рента от началото на коронавирусната пандемия.

В изявление с Масуд Ахмед от Центъра за световно развиване, Кристалина Георгиева сподели, че Федералният запас и другите централни банки знаят по какъв начин да се оправят с инфлацията, само че това може да бъде внимателен балансиращ акт и " въздействието на отрицателното отражение върху нововъзникващите пазари може да добави гориво към огъня на икономическата дивергенция ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР