Повечето хора предпочитат да осиновят малко котенце, за да се

...
Повечето хора предпочитат да осиновят малко котенце, за да се
Коментари Харесай

Осиновяване на възрастна котка - плюсове и минуси

Повечето хора избират да осиновят малко котенце, с цел да се радват на най-сладките му месеци, когато то наподобява като пухкава топчица. За сметка на това, по-възрастните котки са по-малко мечтани и остават в приютите за животни или по улиците, без някой да им обърне внимание.

Истината е, че осиновяването на стара котка има доста преимущества пред вземането на дребни котенца вкъщи.

Предимства на възрастните котки

Факт е, че невръстните пухчовци изискват цялото ви внимание, страрание и самообладание, до момента в който порастват. При развъждането на стара котка доста от тези моменти отпадат. Нека забележим за какво си заслужава да осиновите опашато старче, както и някои дефекти на сходно решение.

Стабилизирано здраве

Една стара котка е малко евентуално да почине от котешки болести като калицивирус и ринотрахеит, постоянно срещани тежки вирусни болести, най-опасни за бебета котета под три месеца.

Котката няма да се промени

При дребните котенца има непрекъсната промяна преди да съзреят. Това от време на време разочарова стопаните. При възрастните котки типът, цветът, дължината и плътността на козината са явни и няма да се трансформират.

Изграден темперамент и хигиенични привички

Характерът на котенцата се построява и демонстрира, до момента в който порастват. При възрастните котки той към този момент е налице и няма да има неприятнни изненади. Възрастните котки също по този начин са с построени хигиенични привички, тъй че може да сте спокойни, че знаят по какъв начин да облекчават потребностите си в котешката тоалетна.

 Котка

Възрастната котка може да е кастрирана

Ако вземете стара котка от подслон, е прекомерно евентуално тя да бъде кастрирана. Това е огромен плюс, тъй като не би трябвало вие да организирате процеса по дезинфекция на животното, да се тормозите по време на разгонване на котката или да се окажете с бременна котка, в случай че писаната не е била кастрирана в точния момент.

Възрастните котки са по-спокойни

Една стара котка няма да скача из къщата като великански скакалец, бутайки всичко, което пада, и влизайки във всичко, в което има отвор. За сметка на това възрастните котки прекарват повече време в спане, излежавайки се на слънце или гледайки през прозореца. Те умеят да се любуват на удобствата на дома, без да безпокоят прекомерно доста своя човек.

Възрастните котки не изискват цялото ви внимание

Възрастните котки са доста по-самостоятелни и самодостатъчни. Малките котенца изискват цялото внимание на своя човек и в случай че стоят по през целия ден сами вкъщи, могат да развия деструктивно държание по отношение на покъщнината. Те имат потребност от доста повече игри и време със своя собственик, тъй като спят доста по-малко от възрастните си събратя.

Недостатъци на възрастните котки

 Възрастна котка

Колкото и приятна компания да са възрастните котки, и те си имат някои минуси, с които е добре да се запознаете, преди да вземете решение към какво животинче да се насочите.

По-кратък взаимен живот

Ако осиновите стара котка, която е на 5 или повече години, ще прекарате дружно по-малко време - факт, който натъжава множеството притежатели.

По-трудна акомодация

Малките котенца са по-смели и жадни да изследват света. Те се приспособяват доста по-бързо към промяната на дома и новия собственик. При възрастните котки се изисква доста повече време. Някои от тях идват от враждебна среда и от време на време лишава месеци, до момента в който свикнат с новостите и се доверят още веднъж на стопанина.

Няма да се радвате на малко коте

Няма да имате растящо и хипер игриво коте. Един от минусите на това да отглеждате стара котка, е, че няма да я видите в нейната най-чаровна фаза, когато е към момента игриво пухче, жадно за внимание.

Вижте също: Хранене на стара котка

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР