Повечето хора отказаха да гласуват през изминалите две недели заради

...
Повечето хора отказаха да гласуват през изминалите две недели заради
Коментари Харесай

Ако Продължаваме промяната не състави кабинет, ги чака съдбата на ИТН

Повечето хора отхвърлиха да гласоподават през миналите две недели поради отмалялост от следващите избори, само че и поради съмнение, че гласът им има значение. Трябва обаче да се регистрира ролята в изборите през тази година на младежите сред 18 и 30 години, които са политически неангажирани, само че този път сервираха изненада. Причина за това беше партията на Слави Трифонов. По-голямата част от младите, които гласоподаваха за Слави, не се интересуват от политика, а харесват неговата музика. Друга част от младите повярваха, че Трифонов е в положение да " изчегърта " ГЕРБ от властта. Ето това направи Има Такъв Народ първа политическа мощ на изборите през месец юли, сподели политическият анализатор и социолог от проучвателен център " Тренд " Евелина Славкова.

През ноември " Продължаваме промяната " стана първа политическа мощ не поради политиките, които предложи. Основното предизборно обръщение, което се чу от тази нова политическа групировка беше да премахнем корупцията, което мощно припомня за Национална движение „Симеон Втори" и прословутите 800 дни на царя. Но този път, с изключение на гласуването против ГЕРБ, хората избраха да гласоподават за групировка която за разлика от Има Такъв Народ заявява подготвеност да сформира държавно управление. И трето, хората повярваха на Кирил Петков и Асен Василев, тъй като като служебни министри двамата демонстрираха какво имат желание да вършат, безапелационна е Славкова.

Според нея, след изборите въпросът е дали всичко ще бъде по този начин елементарно, както изглеждаше до тук. Причина за това подозрение е присъединяване на четири политически обединения в бъдещото съдружно държавно управление и ползите, които всеки ще стартира да пази в него. Освен това две от партиите в предстоящото държавно управление ще са без опит в прокарването на закони през Народното събрание. Това са Има Такъв Народ, само че и мандатоносителя " Продължаваме промяната ". Така, единствените, които имат управнически опит са Българска социалистическа партия и част от представителите на " Демократична България ".
Промяната едно и също нещо ли е в визиите на политиците и в визиите на хората? Какво по-различно описаха Петков и Василев, което другите водачи не съумяха? Ако обобщим резултатите от всички избори през тази година, какво е това, което споделят гласоподавателите на политическата класа у нас?
Отговорите на Евелина Славкова, " Директно в новините " със Стефан Кунчев.



Визитка:

Евелина Славкова е социолог и политически анализатор. Бакалавър по социология и магистър по Политически мениджмънт в СУ " Св. Климент Охридски ". Съосновател на Изследователски център " Тренд ", една от водещите самостоятелни социологически организации у нас.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР