Повече пот в тренировката, по-малко кръв в боя“ – с

...
Повече пот в тренировката, по-малко кръв в боя“ – с
Коментари Харесай

Мутафчийски предаде най-ценния урок. Спомни си голяма трагедия

„ Повече пот в тренировката, по-малко кръв в багра “ – с тези думи на полк. Б. Дрангов (1872-1917) приключи презентацията си на тематика „ Взривна контузия ” генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS пред бъдещи военни лекари, оповестиха от ВМА.

Началникът на ВМА показа пред курсантите, които са на стаж в лечебното заведение, какъв е профилът на взривната контузия и последствията от нея, както и факторите за тяхното понижаване, а точно: златен час - експедитивност и адекватност на животоспасяващите мероприятия, сортировка, damage control хирургия и ресусцитация, психическа резистентност.

Той даде образци с разнообразни терористични актове, включително и този на летище „ Сарафово ”: „ Това беше един огромен потрес за българското общество и за лекарите, които трябваше да се оправят с потърпевшите. По стичане на събитията бях там в първите минути след случая. Въпреки всички положени старания, видя се, че има липса на знания по отношение на спецификата на тази контузия. ”.

Същата констатация направиха и американците през 2011 година – анкета измежду лекари, най-вече хирурзи, сподели, че едвам 5% от тях могат да се оправят с сходен вид контузия, като всички те са имали по някакъв метод връзка с армията. Взеха се доста съществени ограничения в тази тенденция и след към година съотношението беше радикално друго – процентът беше вдигнат до над 90%.

В България вие сте единствените, които изучавате контузия, обърна се генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS към бъдещите медици под пагон.

Засегнат бе и профилът на участниците в актуалния тероризъм – доста ефикасни, извънредно непредвидими и безскрупулни, без да се интересуват дали на съответното място има деца, дами, възрастни и така нататък.

Съвременният свят не може да се огъва на това. И с цел да има по-малки провали, вие би трябвало да знаете какво вършиме. Да знаете какво се случва при една взривна контузия и по какъв начин би трябвало да се реагира, сподели още началникът на ВМА.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР