Повече от месец, след като Административният съд на София нареди

...
Повече от месец, след като Административният съд на София нареди
Коментари Харесай

И след нареждане на съда Петкова мълчи за отказа от студен резерв

Повече от месец, откакто Административният съд на София подреди на енергийния министър да каже за какво държавната Топлоелектрическа централа се отхвърли от леден запас през 2018 година, отговори на поставените въпроси към момента няма. Това оповестиха от Фондация “Антикорупционен фонд” (АКФ), на която към момента не е предоставена желаната от тях документи.

През май 2018 година държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " приключи контракта си с " Електроенергийния систематичен оператор " (ЕСО) за обезпечаване на леден запас в интервала 1 април - 31 юли. Обяснението тогава на мощно закъсалата финансово въглищна централа бе, че " Националната електрическа компания " (НЕК) е повишила поръчката си за закупуване на електрическа енергия. Така и не бяха разкрити детайлности по случай, само че от прекратения контракт завоюва прясно заработилата Топлоелектрическа централа " Варна ", за която по-късно стана ясно, че мажоритарен притежател е станал почетният водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган. От тогава до момента Топлоелектрическа централа " Варна " е спечелила над 50 млн. лева по контракти с ЕСО да държи в подготвеност мощностите си, за задействане при потребност.

От АКФ не престават да упорстват да се разкрие информацията по случая, защото крайният отрицателен резултат за държавната Топлоелектрическа централа от отвод от леден запас не се мери единствено и само с равностойността на неполучената по контракта сума. Така централата се лишава от опцията за по-големи доходи от продажба на по-големи количества електрическа енергия и/или да закупи позволения за излъчвания, с които да усъвършенства финансовия си резултат.

" Нашият въпрос за аргументацията на едно необичайно решение на управлението на държавният Топлоелектрическа централа от пролетта на 2018 обаче продължава да стои на дневен ред, а похватите, които министерството употребява да заобикаля задължението си към обществеността за транспарантно ръководство, както и претекстове на съда, още повече задълбочават подозренията ни дали ползите на страната и на жителите са преди всичко когато се взимат основни решения в областта на енергетиката “, споделя Бойко Станкушев, шеф на АКФ, представен в известие на фонда..

Организацията показва, че към момента чака отговорът на държавните институции по техния апел към енергийните институции да се произнесат по подозренията за ниска експлоатационна валидност и несъблюдение на лицензионни отговорности на варненския Топлоелектрическа централа. ДАНС бе сигнализирана да ревизира и да подсигурява, че не съществува заплаха за енергийната и екологичната сигурност, като значителен детайл на националната сигурност на страната. От Национална агенция за приходите пък бе поискано да ревизира покупко-продажбите сред свързани лица (семейството на някогашния транспортен министър от квотата на Движение за права и свободи Данаил Папазов в качинета на Пламен Орешарски и Доган) в механизма на придобиване на Топлоелектрическа централа " Варна “, действителните заплащания и произхода на средствата за осъществяването им, както и заплащането на дължимите налози.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР