Повече от 99% от всички животни, живели някога на Земята

...
Повече от 99% от всички животни, живели някога на Земята
Коментари Харесай

Седемте най-големи масови опустошения на Земята, които историята познава

Повече от 99% от всички животни, живели в миналото на Земята са изчезнали. Повечето от тях са се стопили по време на така наречен интервали на " фоново измиране ", при които няколко типа изчезват на почти всеки 100 000 години.

Имало е даже случаи, когато за къси интервали от време се е заличавала огромна част от живота на Земята.Тези събития учените назовават всеобщи измирания.

Вижте кои са седемте най-големи всеобщи измирания в историята:

1. Камбрий-Ордовик - 40% от живите организми на Земята умират

Това всеобщо измиране се случва преди 488 милиона години. То води до изгубване на над 40% от живите организми на Земята по това време, които са живеели в океаните.

Учените не са сигурни, каква е била повода за това измиране. Едно от догатките е, че след дълъг топъл интервал на земята е настъпила сурова ледникова ера, която е унищожила множеството от привикналите на парещ климат типове.

2. Късен Едиакарий- 50% от живите организми умират

Това евентуално е най-старото от откритите всеобщи измирания на земята. То се е случило преди към 542 милиона години и  унищожило над 50% от живите организми на Земята, които по това време са живиеели напълно в океаните.

Предполага се, че понижаване на равнищата на кислорода е довело до това измиране.
 апокалипсис ThinkStock/Getty Images
3. Ордовик-Силур - 70% от типовете умират

Преди 450-400 милиона години измират към 60-70% от животинските типове на Земята. По това време множеството същества на планетата плуват или пълзят в плитчините на големите океани. Нивата на въглероден диоксид в атмосферата обаче се намаляват фрапантно и това води до съществено захлаждане на планетата. Настъпва ледников интервал, провокирал понижаване на равнищата на международния океан, а доста от плитките морета изчезват изцяло.

4. Късен Девон – 70% от всички типове умират

Преди 375 милиона години изчезват минимум 70% от типовете. Като евентуална причина за всеобщото измиране се сочи развиването на водорасли в океаните, довело до спад на равнищата на кислорода във водата.

5. Триас-Юра – над 70- 80 % от всички скотски типове умират

Преди към 200 милиона години всеобщо измиране предизвиква гибелта над 70% от животните на Земята. Тогава голяма пролука разцепва земната кора в региона на Атлантическия океан. Вулкани изхвърлят голямо количество въглероден диоксид, който покачва температурата на планетата.

Близо 80% от всички скотски типове, живели тогава умират и стартира ерата на динозаврите.

2. Креда-Палеоген - над 75% от живота на Земята изчезва

Това е най-новото от огромните всеобщи измирания. То се случва преди 66 милиона години, става причина за гибелта на над 75% от живота на Земята. Сблъсъкът изпраща милиони тонове прахуляк в атмосферата и блокира слънчевата светлина.

1. Голямото измиране Перм-Триас

Преди 252 млн. години се случва всеобщото измиране Перм - Триас. То е по-известно като Голямото измиране. Това е най-мащабната световна злополука, при която измират 96% от морските и над 70% от сухоземните гръбначни типове. Според разнообразни оценки тогава умират сред 90 и 99 % от всички скотски типове населявали Земята в този интервал.

Смята се, че милиарди тонове от вулканични киселинни изпарения унищожават озоновия пласт и междинната температура на морската вода доближава 40 градуса. Киселинни дъждове валят на всички места и унищожават живота на Земята.

Според болшинството от учените сега тече следващото всеобщо измиране на живи организми на Земята, което обаче не се дължи на естествени катаклизми, а е разследване от човешката активност.

Още по тематиката:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР