Първият транш беше 2,7 милиарда лева - оттогава насам не

...
Първият транш беше 2,7 милиарда лева - оттогава насам не
Коментари Харесай

Атанас Пеканов за парите, които трябва да получим по ПВУ: Тези промени ще доведат до това, че ако въобще вземем следващото плащане, ще е наполовина

" Първият транш беше 2,7 милиарда лв. - от този момент насам не сме получавали пари. Всичко, което в този момент се строи и купува - метро, хеликоптери и така нататък, са от тези първите пари. За да получим и останалите пари, би трябвало да се подобрим в енергийния бранш - съгласно Европа това е така наречен либерализация на енергийния пазар ". Това сподели някогашният длъжностен вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

Той напомни, че България чака да получи общо 12 милиарда лв. по Плана за възобновяване и резистентност и направи и прогноза по кое време ще вземем идващия транш от просволутия ПВУ, изключително след приетото от 49-ото Народно събрание окончателно отсрочване на либерализацията на пазара на тока:

" Тези промени ще доведат до това, че в случай че изобщо вземем идващото заплащане, ще е на половина - общо е 1,5 милиарда лв.. Има и свършена работа, поради която ще вземем пари, само че съгласно мен на половина ", сподели той пред bTV.

На въпрос дали ще успеем да усвоим в целокупност средствата по Плана за въстановяване, Пеканов сподели: " Не мога да бъда оптимистичен с оглед миналата една година. Миналата година бяхме получили 24% от средствата по време на служебния кабинет, към днешна дата още веднъж сме на 24%. Стоим по средата в общата ранглиста на страните в Европейски Съюз, защото има и страни с 0% взети средства ", разяснява той и изрази отчаяние от работата на кабинета " Денков " по тематиката. 

По отношение на възможното ни приемане в еврозоната от 2025 година и предстоящото въвеждане на еврото, Пеканов разяснява ветото на Австрия, което към момента ни стопира. Самият той е учител във Виена и поддържа дейни контакти с австрийския дипломатически хайлайф:

" Общо взето канцлерът чака да минат изборите и тогава да види накъде да отиде - същото е и с еврото. Надявам се с оглед политическата обстановка след изборите България да отиде там, където ни е мястото, а точно - в еврозоната и в цялостен Шенген ", сподели Пеканов. 

На въпрос дали европейският дневен ред ще успее да пробие в подтекста на изборите 2 в 1, някогашният вицепремиер сподели: " Много съм отчаян - следим едни разногласия кой е счупил масата и кой е хвърлял бутилки, до момента в който в Европа се взема решение бъдещето ни с 4 исторически речи за последната седмица ", давайки образец с думите на Марио Драги и Еманюел Макрон да вземем за пример.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР