В някои страни има мафия, а в България мафията има

...
В някои страни има мафия, а в България мафията има
Коментари Харесай

Проф. Анна Кръстева: Борисов актуализира ловката си сделка с Брюксел чрез лидерските амбиции на Урсула фон дер Лайен

В някои страни има мафия, а в България мафията има страна - това съставлява прехванатата страна. Политиката е доста сложен феномен. Тотално връщане към интервала 2017-2020 година няма, само че има активиране на трендове оттогава, които в този момент се освежават и ускоряват по отношение на европейските избори. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Анна Кръстева, професор по политически науки.

По думите й европейските избори ще бъдат подтекстът, който в немалка степен ще повлияе на родния: " Ако толкоз години, бидейки членове на Европейски Съюз и с всички сериозни отчети на Европейски Съюз продължава това статукво на прихваната страна, на систематична корупция, на трайна беднотия, то е тъй като една от огромните аргументи е, че има нещо като негласна договорка сред европейските институции и българските елити и особено партията, която ни ръководи от доста години - ГЕРБ ", акцентира проф. Кръстева.

Тя обърна внимание, че Брюксел приказва на няколко езика: " Единият е езикът на институциите, които пишат сериозните отчети, които наблюдават страните. Има политическо водачество, което в новата обстановка на избори има персонални упоритости. На трето равнище - това са партиите. Нека си спомним какъв брой години партията на Орбан беше член на ЕНП, която е най-яркият критик на Европейски Съюз. Доста са хетерогенни гласовете. В тази хетерогенност една доста ловка договорка, това са неписани договорености на Бойко Борисов, който вътрешно като натюрел е толкоз непосредствен до Орбан. Той по този начин прелестно и от вътрешната страна му идва да играе Орбан обаче имаме към този момент Орбан и по този начин той би бил втори и би му било по-малко преференциално.

Сделката, която подписва той с Брюксел е следната: " Аз няма да бъда Орбан, само че вие на къща в Барселона, пачки и така нататък няма да обръщате внимание ". Ето това крепеше статуквото през 2017-2020 година. Тази договорка се актуализира значително посредством персонално лидерските упоритости на Урсула фон дер Лайен, която издигна публично кандидатурата си. Борисов разгласи, че тя ще идва и в България. Голяма е играта. В същото време тя е под мощен напън - получава рецензии отляво и отдясно. В тази обстановка всеки съдружник е извънреден коз, всеки съдружник би трябвало да се печели и всеки съдружник би трябвало да се ухажва. Бойко Борисов даде ли поддръжка за Урсула и тя, в случай че завоюва нов 5-годишен мандат, ни чака бъдеще, познато от предишното ", разяснява професорът по политически науки.

Анна Кръстева добави, че фундаменталният проблем в политиката е, че елитите тотално са нокаутирали жителите: " В момента предстоят избори, само че ни дават дребен избор. Винаги се водят символни борби сред елити и жители за използва на рецесиите. Има редки исторически рецесии, те са изключения - краят на Виденовата зима - тотална съсипия на страната, доста по-драматична от през днешния ден, нямаше го Европейски Съюз, инфлацията беше над 300%. Тогава новаторски елити и жители се сплотиха и дружно завоюваха от рецесията в името на обществения интерес. Много по-често е друго. Печелят или жителите, или елитите. През 2020 година прозвуча гласът, че жителите желаят смяна и малко отсрочено във времето тя стартира да се случва. Беше образувана партия, която да изрази тези претенции ".

Тя изясни, че огромните залози през всички тези години от митингите през 2020 година до през днешния ден са два и са еднообразно значими.

" Единият - България е член на Европейски Съюз, само че има лоялни членове, припознаващи се в европейските полезности и нелоялни като Орбан, бидейки в Европейски Съюз, само че говорейки срещу него и сближавайки се с Русия. Това е геополитическия
залог, който във всеки един миг е изострен, само че в положение на война е фундаментален. Тук става въпрос за евроатлантическата ни ориентировка, тъй като в случай че недай си боже още повече приближи тази война, на кого да разчитаме с изключение на на НАТО? 

Другият
залог е вътрешнополитически и той е статукво или смяна. Статуквото у нас е обвързвано с тази прихваната страна. Има съответни изрази и те са: България трайно и непрекъснато е на последно място в Европа по благосъстояние. С други думи ние сме най-бедната страна в Европа трайно и непрекъснато. В същото време ние сме най-корумпираната страна в Европа трайно и непрекъснато. Ясно е, че двете са свързани, тъй като в случай че не изтичаше националното богатство в корупцията, щяхме да мръднем малко напред. Така че дали това статукво, което приватизира националното благосъстояние в корумпирани джобове, които стават все по-алчни и все по-голям дял от това национално благосъстояние, присвояват или ще стартираме малко по-малко да се откъсваме от това дъно. Това са двата огромни геополитически залога. 

По думите на проф. Кръстева най-големият имиджмейкър у нас е Бойко Борисов: " С блестящо вътрешно наслаждение споделя на обед едно, следобяд друго. Всички знаят това. Медиите отразяват и едното, и другото. Той играе с тази променчивост, с която сутринта удря пестник, след това отваря врата, а на другия ден може да смени и така нататък, само че оставя вратите отворени. Всички други, които се пробват да играят тази игра, не им се получава. Видяхме последните дни акад. Николай Денков - един образован облик, човек на науката, той беше сдържан и разумен, каквито водачи в България няма доста и да навлиза в сходен дискурс, въпреки и не за себе си, а за различен, че надали не като тропнал по масата, като викнал и така нататък, да навлиза в сходно говорене, което не е неговото, не е печеливша тактика, тъй като за наслада на своите гласоподаватели Денков в никакъв случай няма да стане Бойко Борисов ".

Професорът по политически науки посочи, че все още няма рационална опция, която да изключва ГЕРБ и Политическа партия: " Общата рамка е обвързвана с това, че сме членове на Европейски Съюз, само че на второто и още по значимо равнище е, че българските жители в голямото си мнозинство се радват, че сме членове на Европейски Съюз. Електоратът на " Възраждане ", която е анти Европейски Съюз е 15%, само че и 17% да стане, остава голямото болшинство от български жители. Ние към този момент живеем като европейски жители ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР