Самодивите в Еленския Балкан са обект на множество легенди и

...
Самодивите в Еленския Балкан са обект на множество легенди и
Коментари Харесай

Самодиви сеят ужас в Еленския Балкан, мъже изчезват

Самодивите в Еленския Балкан са обект на голям брой митове и поверия, които оживяват в разказите на локалните поданици. Тези мистични създания са известни със своята хубост и вълшебен качества, само че също по този начин и със своята дарба да ослепяват всеки, който има нещастието да ги види през нощта. Страхът от тези митични същества е толкоз огромен, че хората в региона заобикалят да излизат на открито след залез слънце, а старите разкази не престават да се предават от потомство на потомство.

Историята за самодивите в Еленския Балкан датира още от 70-те години на предишния век, когато един локален гражданин последователно изгубил зрението си след среща с тези създания. Той търсил помощ от известната пророчица Ванга, която незабавно го попитала дали е виждал самодивите. Мъжът признал, че е забелязал странна жена в бяло на поляна, до момента в който се прибирал със стадото си. След този случай той почнал да усеща, че зрението му избледнява.

Оттогава легендата за самодивите се популяризира из селата и махалите на Еленския Балкан. Всяка история за човек с проблеми със зрението води до споменаването на самодивите и техните злокобни качества. Според локалните има случаи, когато възрастни хора са изгубили зрението си за няколко дни, без лекарите да могат да открият повода.

Според традициите, самодивите избират избрана поляна, където танцуват, изключително по време на пълнолуние. Те се разказват като привидения, неразбираеми фигури на девойки в дълги, светещи бели плебеи, които извиват телата си в тайнствен танц.

Легендите за самодивите не са лимитирани единствено до Еленския Балкан. Във видинските села също има истории за тези мистериозни създания. Според локалните, преди няколко години самодивите още веднъж са се появили в региона, като нормално излизат по време на есенното равноденствие и тогава танцуват. Според тамошните хора, те са предизвикали вреди на село Шишенци, където броят на популацията мистериозно почнал да понижава. Жителите настояват, че постоянно чували крясъци през нощта и са очевидци на странни случки. Загадката се укрепва от обстоятелството, че петима мъже безследно изчезнали, а двама от тях по-късно били открити, само че не помнели нищо от интервала, в който липсвали. След това почнали да си напомнят странни истории, които не звучали разумно.

Мистерията се задълбочава още повече след случая, когато един пастир, който се прибирал късно от паша с авцете си, видял самодивско хоро край Бънчовата чешма. На идващия ден локалните отишли на мястото и разкрили земята да е отъпкана под формата на пръстен.

А един животновъд през 1995 година бил очевидец на страховито торнадо, съпроводено от мощен женски смях. Денят е бил спокоен, а ненадейно се е появил ураганен вятър и се оформило торнадо, траяло десетина секунди, само че то отнесло всичките му овце. Въпреки продължителното търсене, той в никакъв случай не е намерил овците си.

Видинските села и до момента не могат да се отърсят от страха, че близките гори са котило на самодиви, които си търсят мъже. До ден сегашен локалните заобикалят да излизат на открито, когато се мръкне, а горите са неразрешена територия. Мистерията към самодивите продължава да вълнува фантазията на хората и да основава чувство за неизведано и магично в този хубав и загадъчен регион на България.

Източници: 24 часа, 168 часа, България днес
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР