Папа Франциск избра Венеция за първото си пътуване за годината.

...
Папа Франциск избра Венеция за първото си пътуване за годината.
Коментари Харесай

Папа Франциск избра Венеция за първото си пътуване за годината

Папа Франциск избра Венеция за първото си пътешестване за годината. То беше възприето като тест за неговата пъргавина и устойчивост след месеци здравословни проблеми. Главата на Римокатолическата черква посети Венецианското биенале, където е показана и България. Папата стартира визитата си в женски затвор, където е подредено ревюто на Ватикана.



Първо пътешестване от началото на годината за Франциск и първо посещаване във Венеция след избирането му за папа през 2013 година Това е и първо идване на папа на Венецианското биенале – влиятелно ревю с интернационално присъединяване, разгърнато в разнообразни пространства. Ватикана избра извънредно място за своя павилион - женския затвор „ Джудека “.

" Затворът е сурова действителност, а проблеми като претъпканост, липса на инфраструктура и запаси и случаи на принуждение пораждат доста премеждия. Но той може да се трансформира и в място на морално и материално прераждане ", сподели папа Франциск.

Експозицията на Ватикана „ През моите очи " включва произведения на модерни художници, работили в тясно съдействие с 80 затворнички.

" Нека не забравяме, че всички имаме неточности, които би трябвало да ни бъдат простени, и рани, които би трябвало да бъдат излекувани. Аз също ", показа духовният водач.

По-късно в църквата " Света Магдалена ", в границите на затворническия комплекс, папата се срещна с представители на света на изкуството. Комисарят на българския павилион Надежда Джакова се ръкува с папата, оповестиха за Българска национална телевизия уредниците на българския план във Венеция. На срещата участва и един от създателите на инсталацията „ Съседите ” - Лилия Топузова.



" Важно е другите артистични практики да могат да се трансфорат в нещо като мрежа от градове-убежища, които си сътрудничат, с цел да освободят света от безсмислените и към този момент празни несъгласия, които се стремят да вземат превъзходство посредством расизъм, ненавист, принуждение и неправда ", означи папата.



След визитата си в пандиза, папата отиде с моторна лодка до черква от 16-и век, а по-късно се включи в работа в базиликата „ Сан Марко “ пред близо 10 хиляди души на едноименния площад. Въпреки че говореше с явен глас, папа Франциск направи рядко самопризнание:

" Вие сте в молитвите ми, само че и вие не забравяйте да се молите за мен ".

По време на петчасовия си престой във Венеция папата се придвиждаше с разнообразни транспортни средства - от хеликоптер, с който дойде в пандиза, до инвалидна количка, голф количка и моторна лодка. Визитата във Венеция е първата от четирите планувани папски пътувания в Италия през идващите три месеца.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР