Повече от 12 часа депутатите обсъждат окончателните промени в Изборния

...
Повече от 12 часа депутатите обсъждат окончателните промени в Изборния
Коментари Харесай

Протест беляза работата на НС, ЦИК ще продоставя достъп до изходния код от машините

Повече от 12 часа депутатите разискват окончателните промени в Изборния кодекс. ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия върнаха хартиената бюлетина и в секциите с над 300 гласоподаватели, а разискванията продължиха до късно през нощта.

124 депутати от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия одобриха дефинитивно текстовете в огромните секции гласоподавателят да може по собствен избор да гласоподава с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласоподаване, като за печатане на бюлетина от машинното гласоподаване ще се употребява профилирана хартия с спомагателни отбрани.

След като стана ясно, че Народното събрание няма да отсрочи гласуването за връщането на хартиените бюлетини, от “Продължаваме Промяната ” и “Демократична България ” оповестиха нов митинг.

Така  до момента в който в Народното събрание течаха дебатите, пред парадния вход започнаха да се събират хора, които се оповестиха срещу измененията във типа им, в който са. Протестиращите не са съгласни с връщането на хартиената бюлетина, като съгласно тях по този метод ще се върне купени избор, а резултатите от изборите ще бъдат изкривени. 

 По-късно към тях се причислиха и народни представители от парламентарните групи на Политическа партия и Демократична България.

Споровете " за " и " срещу " връщането на смесеното гласоподаване прераснаха в кавги, персонални нападки, овакантяване на пленарната зала депутатите на " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", апели за митинги и поръчката на Политическа партия, че в случай че хартиената бюлетина се върне, няма да предложат държавно управление на малцинството с втория мандат.

По-късно депутатите взеха решение Централната изборна комисия (ЦИК), подпомагана от министъра на електронното ръководство, дава достъп до изходния код и документите на електронната система за машинно гласоподаване, както и всички други софтуерни принадлежности, използвани в изборния развой, в т. ч. за въвеждане на данни и пресмятане на резултата, на лица, посочени от партиите и обединенията, получили над четири на 100 от действителните гласове на последните парламентарни избори.

Депутатите одобриха поредност от публицистични ремонти, измежду които всяка от партиите и обединенията да могат да посочат не повече от три лица, които да имат достъп до изходния код и документи, предоставяна от ЦИК. " Достъпът по алинея 1 не се дава 10 дни преди изборния ден ", плануват признатите редакции.

.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР