Потвърждавам готовността на българската страна за продължаване на разговорите за

...
Потвърждавам готовността на българската страна за продължаване на разговорите за
Коментари Харесай

Бучковски след среща със Захариева: Занапред да се хвалим с дела, не с празни приказки

Потвърждавам готовността на българската страна за продължение на диалозите за намиране на стабилно и трайно решение на оставащите отворени въпроси в двустранните връзки, както и за намиране на излаз, който да отвори пътя на Република Северна Македония за утвърждение на преговорната рамка и за пускане на действителни договаряния за участие в Европейски Съюз. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на конференция през днешния ден, откакто се срещна със специфичния представител на Република Северна Македония за България Владимир Бучковски в Министерство на външните работи.

Захариева акцентира, че погрешно това се назовава несъгласие , тъй като това е отрицание на преговорната рамка. Няма подозрение, че се намираме в внимателен стадий от своите връзки, разяснява тя и добави, че в основата на нашата позиция стои несъблюдение на контракта от 2017 година

Оценяваме решението на министър-председателя Зоран Заев да назначи Владимир Бучковски за специфичен представител за България като позитивна стъпка, сподели още българският външен министър. По думите й, това, че Бучковски ще има срещи и с премиера, с президента, и с вицепремиера Каракачанов демонстрира, че България възприема това предопределение като стъпка в вярната посока и като продължение на разговора, възобновен с визитата на министър Буяр Османи.

" Потвърждавам готовността на българската страна за продължение на диалозите за намиране на стабилно и продължително решение на оставащите въпроси в двустранните връзки, както и за намиране на излаз, който да отвори пътя на Северна Македония за утвърждение на преговорната рамка и за пускане на действителни договаряния за участие ", сподели още Захариева.

Тя напомни, че България от година и половина предизвестява, че може да не утвърди преговорната рамка за влизането на Северна Македония в Европейски Съюз, тъй като не съблюдават контракта за добросъседство, едностранно се блокира и политизира работата на комисията по просветителните и исторически въпроси, основават се спънки пред българския бизнес в Македония, не престават претенциите за македонско малцинство в България и така нататък

" Показахме обаче, че можем да имаме съгласуваност. Това беше по време на Берлинския развой. Нашите екипи демонстрираха, че могат да работят дружно. Много ми се желае да използваме този образец и да стартираме малко по малко да възвръщаме изгубеното доверие ", сподели още българският вицепремиер.

Както преди два месеца, по този начин и през днешния ден ние в действителност ви подаваме ръка, сподели Захариева. Тя изрази вяра, че нещата, които с Владо Бучковски са си говорили, ще се оценят и ще се откри метод дружно да свършим нещата, които остават.

За да бъдеш член на Европейски Съюз значи, че би трябвало да се придържаш към своите едностранни или многостранни контракти, да уважаваш членовете на това семейство. Целта на разширението е да направи съюза по-силен, а не по-слаб. Ние сме подготвени да работим, цялото държавно управление да намерим решение за това да преодолеем насъбраното съмнение и да бъдем дружно членове на това семейство, безапелационна бе тя.

Доволен съм от градивния диалог. Изразявам персоналното си задоволство, че другарска България счита моето назначение за специфичен представител на македонското държавно управление като в допълнение изпитание от наша страна за връщането на това изгубено доверие. Съгласихме се, че в интервала, който следва е доста по-добре да се хвалим с каузи, а не с празни приказки ", сподели от своя страна Владо Бучковски.

Признаваме, че е нарушено доверието и персонално показвам задоволството си, че България счита моето предопределение като спомагателен опит от наша страна да върнем това изгубено доверие, продължи той. "

Специалният представител на Република Северна Македония за България акцентира, че задачата му ще е да бъде човек, които да координира осъществяването на контракта за добросъседство.

Историята не можем да я променим, нито аз, нито госпожа Захариева, само че можем да променим инфраструктурата, да работим повече за образованието, за доближаването сред двете страни, безапелационен бе той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР