Потвърдиха африканска чума и във ВидинВъвеждат извънредно 20-километрова санитарна зона

...
Потвърдиха африканска чума и във ВидинВъвеждат извънредно 20-километрова санитарна зона
Коментари Харесай

Военна полиция влиза в кланиците

Потвърдиха африканска чума и във Видин Въвеждат изключително 20-километрова санитарна зона за 62 свинеферми
Извънредни нови ограничения за ограничение на африканската чума бяха въведени след днешното съвещание на Епизоотичния съвет в Министерски съвет под управлението на вицепремиера Томислав Дончев.

ВИЖ ОЩЕ: При едно болно прасе във плантация всички се убиват

Заради болестта отсега нататък във всяка от 67 кланици за прасета ще участват ветеринар и Военна полиция. Това разгласи земеделският министър Десислава Танева след съвещанието в Министерския съвет. Мярката се постанова, откакто свинекомплекс в Русенско отхвърля да умъртвява животни. Целта е да не допусне нерегламентирано кръвопролитие на домашни прасета без гарантиране на равнище за биосигурност.

В 3 общо 65 свинекомплекса в страната бе открита Африканска чума, напомни Танева. Тя удостовери, че заяви, че пробите са потвърдили и африканска чума във Видин. Там става въпрос за болно домашно прасе в така наречения " заден двор ".

За всички останали свинеферми, включително и тези в Южна България, се дефинира 20-километрова санитарна зона, за която ще наблюдават регионалните епизоотични комисии по места. В тази зона не би трябвало да има развъждане в " заден двор ", а на всички места, където се гледат прасета, би трябвало да са спазени съответните ограничения за биосигурност.

В момента са регистрирани 22 огнища на инфектирана домашна свиня, 20  са случаите на инфектирана дива свиня, заключи данните Десислава Танева. А вицепремиерът Томислав Дончев прикани стопаните да спомагат на управляващите за ограничение на болестта.

" Няма по какъв начин да е ефикасна която и да е мярка, без поддръжката на жителите. Съхраняването във фризера може единствено да замрази казуса за няколко месеца ", предизвести той хората, които отглеждат свине.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР