Потребителските цени в САЩ отново се повишиха през април, а

...
Потребителските цени в САЩ отново се повишиха през април, а
Коментари Харесай

Цените в САЩ остават високи: Инфлационният натиск продължава

Потребителските цени в Съединени американски щати още веднъж се покачиха през април , а индикаторите за базисната инфлация останаха високи , което е знак, че по-нататъшното намаляване на инфлацията евентуално ще бъде постепенно и неравномерно . Правителството заяви по-рано през днешния ден, че от март до април цените са се повишили с 0,4% спрямо покачването от 0,1% от февруари до март. В съпоставяне с миналата година цените са се повишили с 4,9%, което е лек спад по отношение на мартенското нарастване на годишна база.

Инфлацията в страната непрекъснато се намалява , откакто доближи най-високата си стойност от 9,1% през юни предходната година, само че остава надалеч над целевото ниво от 2% , несъмнено от Федералния запас . При стоките за ежедневна приложимост данните за инфлацията, оповестени през днешния ден, са разнопосочни . Цените на бензина са нарастнали с 3% единствено през април. За разлика от тях цените на питателните артикули са се намалили за втори следващ месец. Цените на използваните коли са с повишили с 4,4% след девет месеца на спад. Разходите за наем също бележат растеж, само че с по-бавен ритъм.

Все отново, данните дават ясни признаци , че инфлацията продължава да се намалява . Това се вижда ясно при цените на самолетните билети, които са се намалили с 2,6% през април, както и при цените на нощувките в хотелите – те са се намалили с 3% след четири следващи месечни нараствания.

Като се изключат променливите разноски за електрическа енергия и храна, главните цени в страната са се повишили с 0,4% от март до април , колкото и от февруари до март. Това е петият следващ месец, през който главните цени се покачват с най-малко 0,4%. Основните цени се смятат за по-добър индикатор за дълготрайните трендове на инфлацията , а месечните покачвания с този ритъм са надалеч над годишната цел на Федералния запас от 2%. В съпоставяне с миналата година базисната инфлация е повишена с 5,5%, което е малко под годишното нарастване от 5,6% през март.

Федералният запас обръща изключително внимание на процеса по установяване на инфлацията при услугите, който обгръща детайли като цени на питателните артикули, цени за престой в хотели и развлечения. Този индикатор, който изключва енергийните услуги и цените региона на недвижимите парцели, се е повишил единствено с 0,1% от март до април и с 5,2% по отношение на година по-рано. Преди месец обаче той надхвърляше 6%.

Миналата седмица Федералният запас разгласи, че след 10 следващи покачвания на лихвените проценти скоро може да бъде направена пауза , с цел да може да се реши по-добре по какъв начин по-високите разноски по заемите са се отразили на стопанската система. Пълното икономическо влияние на покачванията обаче ще се прояви едвам след месеци . В продължение на повече от две години високата инфлация е тежко задължение за американските консуматори, опасност за стопанската система и неприятно предизвикателство за Федералния запас. От март 2022 година насам централната банка увеличи главния си лихвен % със забележителните 5 процентни пункта, с цел да се опита да намали инфлацията до целевото ниво от 2%. Освен че оскъпяват доста заемите за физическите и юридическите лица, тези по-високи лихвени проценти способстваха за банкрута на три огромни банки през последните два месеца и за понижаване на банковото кредитиране. Резултатът би могъл да бъде по-нататъшно намаляване на активността на стопанската система .

Повишаването на лихвените проценти от страна на Федералния запас, което беше подхванато за да се понижат разноските, растежа и инфлацията, в последна сметка докара до по-високи разноски за ипотечни заеми, заеми за покупка на коли, кредитни карти и бизнес заеми. Повечето икономисти успокояват, че с течение на времето покачването на лихвените проценти ще има стремежи резултат. Въпреки това множеството от тях се притесняват, че повишението на лихвите ще отслаби стопанската система дотолкоз, че тя ще изпадне в криза още в границите на тази година.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР