Потапянето на Bouquet garni и Sachet d`epicesДва френски букета са

...
Потапянето на Bouquet garni и Sachet d`epicesДва френски букета са
Коментари Харесай

Бьоф бургиньон с букет гарни

Потапянето на Bouquet garni и Sachet d`epices

Два френски букета са се гмурнали надълбоко в кулинарията от международен мащаб. Единият - Bouquet garni, е стопроцентово билков. Другият - Sachet d`epices, е от билки и подправки на зърна. И двата се потапят в ястието, разнасят в него неустоимите си аромати и усет, с което са си свършили съвършено работата и се изваждат. За да не се раздели Букет гарни на съставните си елементи и всяка да заплува свободен жанр, е завързан с кухненски конец. Саше д’епис със същата защитна мярка е в опаковка от плат, най-често марля. Това и значи – торбичка, пакетче с подправки.

Bоuquet garni овкусява супи и ястия. Класическият Букет гарни се състои от магданоз, мащерка и дафинов лист, от време на време още целина и праз.

И Sachet d`epices прибавя усет и мирис към супи и бульони. Обикновено съдържа мащерка, дръжки магданоз, дафинов лист, само че и зърна черен пипер, от време на време и скилидка чесън.

Отдавна разширената кулинарна география и на двата букета от подправки е довело и до безчет вариации на съставките им. Какво по хубаво от това всеки да си ги подреди самичък.



Представяме рецепта с букет гарни или саше д’епис на популярния бьоф бургиньон – емблематично ядене от класическата френска кухня.

 

Продукти

2 с.л. зехтин, 175 г пушен бекон на тънки линии, 1 кг говеждо/телешко месо на части по 5 см, 2 моркова на шайби, 2 глави наситнен лук, 2 наситнени скилидки чесън, 3 с.л. брашно, 700 мл алено вино, 400 мл телешки бульон, 1 букет гарни, сол и черен пипер, 3 с.л. масло, 350 г малък лук, 350 г дребни гъби, наситнен магданоз.

Приготвяне

Загрява се зехтинът на междинна температура и се запържва беконът 2-3 мин. до златисто кафяво. Изважда се с решетеста лъжица. В същата лой на порции се запържва телешкото месо до златисто и се поставя при бекона. В мазнината се сотират морковите и ситният лук 5 мин. Прибавя се чесънът и се разбърква на котлона. Връщат се месото и беконът, поръсва се брашното и се запържва 1 мин. с безредие. Налива се виното, подправя се със сол и черен пипер и се поставя букет гарни. Готви се под похлупак на спокоен огън към 3 часа на котлона или във фурната. Разтопява се половината масло и се запържва леко обеленият цялостен малък лук. Захлупва се и се готви до омекването на лука. Изважда се букет гарни. Гъбите се запържват в останалото масло. Лукчетата и гъбите се прибавят в ястието. Поръсва се с магданоз.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР