Тази пролет в зеленчуците за салатата се установяват рекордни нива

...
Тази пролет в зеленчуците за салатата се установяват рекордни нива
Коментари Харесай

Салатата ври от нитрати и бактерии!

Тази пролет в зеленчуците за салатата се откриват рекордни равнища на нитрати.

" Процентът на пробите с нитрати се движи през годините. Тази година е от най-високите - мисля, че бяха 12 от 16, което е покачване.

Може би се дължи на модата за наторяване с оборска тор, за която не се изчаква компостиране. Това е общоприетоо една от аргументите за покачване на нитратите в зеленчуците.

Много постоянно торенето с оборска тор внася микробиологични замърсявания в зеленчуците и тъкмо по тази причина те би трябвало да се мият доста хубаво ", изясни доктор Сергей Иванов от Центъра по биология на храните пред Nova News. 

Затова зелената салата да се кисне във вода най-малко 20 минути преди консумация, като в нея е целесъобразно да се постави и лимонен сок или оцет - против бактериите, предложи той.

Друго значимо предписание е да не се дават листни зеленчуци на деца до 2 година

Д-р Иванов изясни, че няма огромен импорт на агнешко от чужбина. " Не постоянно високата цена е гаранция за качество. Имаме наклонност скъпи артикули да не дават отговор на качеството, за което българските жители дават пари ", изясни специалистът по качество на храните Андрей Велчев. 

Той напомни, че яйцата би трябвало да се продават в ледник, както и че трайността на зелените салати е много къса. Двамата обърнаха внимание още, че салатите, които не могат да се продадат на щанда, постоянно се вършат на подготвени салати, по тази причина качеството им е по-скоро ниско.

Марулите са салата, която би трябвало да се мие доста усърдно, защото по тях постоянно има останки от кучешка урина.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР